EPA

Lider Demokratske unije za integracije u Severnoj Makedoniji Alji Ahmeti kaže da je za priključenje Kosova inicijativi “Otvoreni Balkan” potreban sporazum albanske i srpske nacije.

On je istakao da je inicijativa “Otvoreni Balkan” značajna, jer približava zemlje EU.

– Pitanje “Otvorenog Balkana” nastavak je Berlinskog procesa. Podržavaju ga i EU i SAD i to je važan trenutak za približavanje zemalja EU, jer te zemlje imaju različite specifičnosti. Svakako je potrebno neko vreme i priprema za ulazak u Evropsku uniju. To nije tema koja se nameće. Kosovo ima svoju politiku i vidi svoje rizike – rekao je Ahmeti.

On smatra da se incijativom “Otvoreni Balkan” ne stvara nova Jugoslavija, nego omogućava slobodan protok roba, ljudi i usluga. Ahmeti je rekao da ovaj proces ne bi trebalo negativno da utiče na odnose Albanije i Kosova i naveo da Kosovu nije lako sa Srbijom, jer Kosovo i dalje broji nestale ljude, ali i istakao da se sa vekovnim neprijateljstvom ne ide napred.

– Kosovu nije lako i razumem kosovske vlasti. Albanija ne misli da Kosovo nema ozbiljnih rana, jer sama Albanija ima svoje sinove koje je izgubila na Kosovu. Treba nam pomirenje između albanske nacije i srpske nacije. Ili ćemo se odlučiti za mržnju i šta nam donosi osveta? Imamo dva puta. Trećeg nema. Hoćemo li se saglasiti ili ćemo još jednom ponoviti priču o tome ko je jači -rekao je albanski političar iz Severne Makedonije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here