B. Cvetojević
OSMEH NA POKLON: Glumica sa Igorom Radonjićem, Mirkom i Jelenom Pavlović

Nezaboravno je bilo u petak uveče na otvaranju Srpskog filmskog festivala u Kanberi. Rekordno veliki broj posetilaca okupio se u predvorju “Hojts” bioskopa u Vodenu, kako bi prisustvovao premijeri domaćeg filma “Ajvar” i pozdravio specijalnu gošću Festivala Vesnu Čipčić.

Najveća sala “Hojtsa” bila je rasprodata dva dana uoči projekcije, pa su organizatori i domaćini sa zadovoljstvom otvorili vrata još jedne dvorane, kako bi svi gosti mogli da uživaju u sjajnom ostvarenju mlade rediteljke Ana Marije Rosi, u kojem pored Vesne igraju i drugi velikani srpske kinematografije poput Nataše Ninković, Sergeja Trifunovića, Gordana Kičića, Miodraga Krstovića i Branke Petrić.

Iako je u Australiju doputovala samo 24 sata pre projekcije filma, u kojem je briljantno odigrala ulogu dobrodušne i sentimentalne mama Sneže, Vesna Čipčić je i pre i posle premijere poklonila sve svoje vreme i energiju mnogobrojnim gledaocima koji su želeli da se upoznaju s njom, porazgovaraju i slikaju za uspomenu. Za svakog je imala prepoznatljivi osmeh kojim već duže od četiri decenije sija sa TV ekrana i pozorišnih scena, ostavljajući neodoljivi utisak istinske dame i harizmatične ličnosti.

U razgovoru za “Vesti”, čuvena glumica je najpre iznela impresije sa premijere, uz dubok naklon divnoj publici u Kanberi.

– Reakcija publike govori sve. Za vreme projekcije bila je potpuna tišina. Tajac. Tako se divno pratio film, što pokazuje koliko je publici bio zanimljiv. A, činjenica da je otvorena i druga sala kako bi svi koji su došli mogli da gledaju film predstavlja najveći mogući kompliment. Hvala našim divnim ljudima iz Kanbere na tome.
Ovenčani priznanjima

Film je očigledno ostavio pozitivan utisak na publiku, a kakve Vi emocije nosite sa snimanja?
– Verujte da nisam slatkorečiva kad kažem da je ekipa ovog filma postala moja “porodica Ajvar”. Ne dešava se tako često da se mi kolege, glumci, reditelji, koji se inače znamo i sarađujemo, na taj način zbližimo i zavolimo kao na snimanju ovog filma. Mislim da su se naši privatni odnosi potpuno promenili od “Ajvara”. Sad kad se sretnemo više se i srdačnije zagrlimo i poljubimo nego pre. I sam rad na filmu bio je drugačiji, tako posvećen i ozbiljan, da je sve izgledalo kao nekad na snimanju filmova.

Takav pristup filmu svima vam je doneo i pregršt priznanja. “Ajvar” je na nedavnom Festivalu u Nišu dobio čak tri nagrade, od kojih je jedna pripala Vama.
– Naprosto smo ovenčani priznanjima za ovaj film. Ni sa jednog festivala se nismo vratili bez nagrade. Rediteljka Ana Marija Rosi je dobila specijalnu nagradu na međunarodnom festivalu na Paliću, zatim je stigla nagrada iz Vrnjačke Banje na festivalu scenarija, gde su Marija Todorović i Ana Marija Rosi dobile prvu nagradu. Nagrađeni smo i na Kanli kuli u Herceg Novom, pa u Smederevu, Leskovcu… Kao kruna su došle tri nagrade u Nišu, koje nam najviše znače jer dolaze od naših kolega.

“Ajvar” će ostati u sećanju i kao film koji Vas je ispratio u penziju. Da li se od tada nešto promenilo u Vašem životu?
– Tačno, ovo je moj poslednji film koji sam snimila pred odlazak u zvaničnu penziju. Ali za nas glumce ta penzija ne znači mnogo, čak mi se čini da sada radim više nego kad sam imala 30 godina. Penzija… Ma, to se samo tako zove…
Vruć vetar odoleva

Govoreći o prošlim vremenima, starije generacije Vas pamte kao Frau Elzu iz nezaboravnog filmskog serijala “Žikina dinastija”, odnosno po ulozi Vesne Šurdilović u seriji “Vruć vetar”. Mlađi su Vas upoznali u serijama “Sinđelići” i “M(j)ešoviti brak”. Možete li da uporedite dva razdoblja svoje karijere?
– Sve što budem rekla biće u korist ranijeg vremena. Ne zato što sam tada bia mlađa, pa je sve bilo slađe i lepše, već zato što se tada mnogo ozbiljnije radilo. Svaka čast izuzecima u današnje vreme, ali su oni toliko retki da mogu da se nabroje na prste. Zato mi je drago što se toliko ozbiljno radilo na snimanju “Ajvara”. Ali, na žalost, danas je takvo vreme, takve su okolnosti, manje je para i reditelji se snalaze na svakakve načine. Maltene snimaju filmove mobilnim telefonima, pa ih prebacuju na trake.

To jeste za pohvalu u smislu da ne sede skrštenih ruku. Ali, to ima i svoje mane, pa onda nema ni dugotrajnih uspeha, već malo zabave i sve brzo i neopaženo prođe. A onih 12 epizoda “Vrućeg vetra” koje smo radili pre skoro 40 godina… Pa, to se snimalo godinu dana, imali smo čak i godišnji odmor da malo predahnemo. A sada se radi jedna epizoda za jedan dan, pa bude po onoj izreci da što je brzo to je i kuso.

Očigledno je da se socio-političke i ekonomske prilike u Srbiji odražavaju i na filmsku industriju. Utisak je da smo posle dugog zatišja tek ove godine dobili niz kvalitetnih filmova, o čemu svedoči i repertoar Festivala na kojem su pored “Ajvara” i “Delirijum Tremens”, “Šavovi”, “Taksi bluz” i “Teslin narod”.

– Okolnosti u kojima živimo utiču na to kako se i šta radi. Kad je reč o “Ajvaru”, to je jedna divna ljubavna melodrama, koja se kao žanr nije dugo javljala na srpskoj filmskoj sceni. Otud mislim da je i uspeh ovog filma veći, jer smo i mi glumci i publika željni jedne takve priče, koja je izvan bilo kakve politike i strašnih, nečuvenih problema u kojima živimo. Čoveku jednostavno prija da se vrati srcu i duši – kaže vrsna glumica i žena velike duše Vesna Čipčić.

Doživeti Australiju

U četvrtak ste doputovali u Sidnej, u petak došli u Kanberu, a turneju zatim nastavljate redom preko Brizbejna, pa ponovo Sidneja, Adelajda, Melburna i Perta. Kakvi su Vam prvi utisci o Australiji?
– Sve što sam videla za ovo kratko vreme je sasvim različito od zemalja u kojima sam do sada bila i svega što sam do sada videla. Prvi put sam u Australiji i nadam se da ću za ovih 14 dana uspeti da upoznam i doživim ovu zemlju na pravi način – kaže Vesna Čipčić.

Aplauz za “Prah”

Nedavno su u Australiji gostovali Zoran Cvijanović i Nataša Ninković sa predstavom “Prah”. Uskoro ćete imati priliku da sa Natašom, koja je član Vaše “porodice Ajvar”, razmenite utiske sa putovanja…

– S Natašom sam već razgovarala pre nego što sam doputovala ovde. Ona se sa turneje vratila jako zadovoljna i sa pregršt lepih utisaka, a predstava “Prah” je izuzetno dobro prošla u Australiji. Gledala sam predstavu i izuzetno mi se sviđa. Nataša i Zoran su je zaista odlično odigrali – ne skriva oduševljenje Vesna Čipčić.

Poseta ambasadi

Boravak u Kanberi Vesna Čipčić je iskoristila i za posetu Ambasadi Repubike Srbije, gde su je dočekali ambasador Miroljub Petrović i kompletan tim njegovih saradnika. Veče ranije, ambasador je svečano otvorio Festival srpskog filma u glavnom gradu Australije i poželeo dobrodošlicu poznatoj glumici.

– Izuzetna nam je čast što možemo da ugostimo Vesnu Čipčić, a posebna privilegija za sve nas je što je bila baš ovde u Kanberi na premijeri filma “Ajvar”. Raduje i što je tako veliki broj ne samo naših ljudi, već i predstavnika diplomatskog kora došao na otvaranje da pogleda film i pozdravi tako veliko ime našeg glumišta kao što je Vesna Čipčić. Nadam se da će Vesna uživati u boravku u Australiji – poručio je ambasador Petrović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here