Privatna arhiva
Privuklo veliku pažnju: Predavanje profesora Čokića

Asocijacija srpskih studenata u Austriji (ASSA) je kao nezavisna i samostalna zajednica prvenstveno usmerena na pomoć našim studentima koji su rođeni u Republici Austriji kao i onima koji dolaze iz drugih država. Predsednik asocijacije Aleksandar Tubić, koji trenutno pohađa master studije na Tehničkom univerzitetu u Beču, ističe značaj savetovanja pri izboru buduće profesije studenata.

– Naše kolege na različitim fakultetima u Austriji rado stavljaju svoje iskustvo i savete na raspologanje svim đacima, maturantima i budućim studentima. To znači da nas oni mogu kontaktirati za pomoć u izboru profesije. Doneti pravu odluku u ključnom trenutku u životu predstavlja pravi izazov za svakog. Iz ličnog iskustva znam koliko to može biti presudno za dalji razvoj karijere – navodi Tubić.

On poziva sve zainteresovane đake i maturante da im se jave putem društvenih mreža ili na mejl: info@asanetwork.org

Tubić ističe da je od krucijalnog značaja rad na unapređenju društvenog i profesionalnog života kolega.

Povezujemo Srbe: Aleksandar Tubić

– Želja nam je da povežemo sve akademski obrazovane Srbe, ali i studente drugog porekla. Studentima se preko poznanstva stečenih u Asocijaciji otvara mnogo mogućnosti u izgradnji karijere posle završenog obrazovanja. Jedan od značajnijih ciljeva je svakako i integracija studenata u oblasti ekonomije, kojima na raspolaganju između ostalog stoje i brojne radionice i mentorstva u sklopu naše organizacije. Na taj način se svim našim članovima i učesnicima seminara koje organizujemo pruža podrška i omogućuje direktan kontakt s ljudima na vodećim pozicijama. To i te kako može da bude podsticaj za dalji razvoj profesionalnog života nezavisno od stečene diplome na fakultetu – naglašava Tubić.

Tim povodom je u Beču nedavno organizovano zanimljivo predavanje iz oblasti psihologije, a radionicu je predvodio diplomirani klinički psiholog Daniel Čokić. Ugledni predavač govorio je o definiciji i značaju ljudske psihe, o tome kako možemo uticati na poboljšanje sopstvenih misli, o tajni “otpornih” osoba i sličnim pitanjima iz ove oblasti. Svi učesnici seminara zauzeli su jedinstven stav da odgovornost leži u nama.

Uspešna realizacija projekta u Beču podstakla je brojne studente na buduću saradnju s članovima Asocijacije srpskih studenata u Austriji. Aleksandar Tubić najavio je radionice za sve zainteresovane studente kao i saradnju sa sličnim organizacijama:

– Ostvarili smo kontakt sa Austrijskim studentskim parlamentom na čijem čelu se nalazi Sara Velić, devojka poreklom s naših prostora. Želja nam je da zajedničkom saradnjom učestvujemo u rešavanju pitanja koja se tiču svih studenata. Prema našim istraživanjima na osnovu maternjeg jezika, odnosno državljanstva, došli smo do podatka da je u Austriji trenutno više od 5.000 studenata srpskog porekla. Zbog komplikovane situacije, a vođeni ličnim iskustvom s terena procenjujemo da studenti srpskog porekla čine više od pet odsto svih akademski obrazovanih građana na univerzitetima u Austriji – istakao je Tubić.

On naglašava da svi članovi ASSA ostvaruju kontakt s mnogim srpskim klubovima, Ambasadom Srbije u Austriji, Generalnim konzulatom u Salcburgu i kancelarijom Republike Srpske u Beču.

Organizuju i druženja: Jedno od ranijih okupljanja članova ASSA u Lincu

Saradnja s maticom

U ASSA ne zanemaruju značaj saradnje s maticom – ovo se pre svega odnosi na studente koji dolaze iz Srbije i Republike Srpske:

– Mi smo individualno, ali i preko studentskih organizacija ostvarili brojne kontakte u matici i svakako stojimo na raspologanju svima koji se odluče na boravak i studije u Austriji. Studentima želimo da omogućimo što bolju integraciju u ovoj zemlji. Nije tajna da razmišljamo i o tome kako svi naši akademski ljudi u Austriji posle završenih studija mogu svojim ostankom u Srbiji doprineti poboljšanju pre svega ekonomske situacije u matici i sprečiti trenutno masovnu migraciju obrazovanih ljudi. Sve su to i te kako važna pitanja koja moramo svi zajedno da rešavamo – poručuje Tubić.

Umrežavanje

U sklopu predavanja je u prostorijama Infineon Huba u Beču održano i ASSA umrežavanje, odnosno direktno upoznavanje studenata. Svi prisutni dobili su mogućnost razmenjivanja ideja o temi predavanja. Broj učesnika radionice bio je ograničen, ali su članovi ASSA izrazili želju za češćim organizovanjem sličnih seminara a sve u cilju intelektualne nadogradnje u željenoj oblasti. Ovo se zbog trenutne pandemije korona virusom odnosi isključivo na radionice manjeg formata kao i onlajn predavanja.

Sva aktuelna dešavanja organizacije ažurirana su zvaničnim Fejsbuk, Instagram i Linkedin profilima. Registracija studenata je besplatna preko zvaničnog https://asanetwork.org/