Privatna arhiva
Oslikava se paraklis u novom konaku

U saradnji Dijaspore istočne Srbije i manastira Bukovo započela je velika akcija prikupljanja donacija za oslikavanje paraklisa Pokrova Presvete Bogorodice podignutog u novom konaku ove svetinje kod Negotina.

U saopštenju se navodi da zainteresovani pomognu ovom manastiru mogu to učiniti i tako što će na sebe preuzeti oslikavanje pojedinih ikona u novoj bogomolji, a cena zavisi od toga na kom mestu u crkvi se ikona nalazi. Tako ikone na ikonostasu u paraklisu pokrova presvete Bogorodice koštaju od 400 evra (Blagovesti), Prestona Hristova ikona – 850, dok Prestona Bogorodičina staje 1.000 evra. U ovom delu je najskuplja ikona Pokrov presveta Bogorodice sa 1.300 evra. Na istočnom zidu hrama najskuplja je donacija za oslikavanje ikone Vaznesenja Gospodnjeg sa 3.062 evra, a najjeftinija je izrada medaljona srpskih arhijereja (87 evra). Cene oslikavanja ikona na ostalim zidovima se kreću od 140 do 1.000 evra.

Borivoje Krekulović, predsednik Dijaspore istočne Srbije, napominje da se akcija odvija uz blagoslov episkopa timočkog, vladike Ilariona, te da je pripremljena i tabela budućih ikona čije oslikavanje svi zainteresovani mogu da pomognu prilozima.

– Istočna Srbija je poznata po tome što i te kako pazi na svoju veru i tradiciju i do sada je novcem dijaspore obnovljeno i sagrađeno na stotine crkava. Na ovaj način se i odužujemo svom zavičaju, ali i ostavljamo svojim potomcima pravoslavne svetinje – ističe Krekulović.

Hvala rasejanju

Iguman manastira Bukovo, arhimandrit Kozma kaže da su velika ulaganja poslednjih godina u kompleks manastira Bukovo bila moguća pre svega zahvaljujući donacijama vernika:

– Crkva nije samo hram Božiji, već i kulturno-istorijski spomenik, o kojem su Negotinci i Krajinci uvek vodili brigu, naročito ljudi iz dijaspore istočne Srbije.