Akcija u Belgiji: Ubijena dva ekstremista, jedan ranjen

0

mapsof.net
U Belgiji krenuli u obračun sa teroristima
 

Namera terorista je bila da napadnu vatrenim oružjem policijsku stanicu u tom gradu, a slične antiterorističke operacije i hapšenja terorista je belgijska policija izvršila i u predgrađu Brisela gde su islamski teroristi takođe pripremali akcije napada na policijske stanice, rekao je zamenik tužioca Erik Van der Sijpt.

Operacija je izvršena protiv operacionalne ćelije od oko desetak osoba od kojih su se neke vratile iz Sirije, po rečima drugog zamenika tužioca Tijeri Vertsa koji je odao da su oni bili spremni da izvedu napade i to vrlo brzo.

– U Vervijeu osumnjičeni su otvorili vatru automatskim oružjem na policiju i bili su neutralisani. Dva osumnjičena su mrtva, a treći je priveden na licu mesta, rekao je on.

Ni jedan policajac ili civil nije povređen.

Nivo pripravnosti u Belgiji podignut je na tri, na skali do četiri, za polcijske stanice i za palatu pravde u Briselu. Belgisjko tužilaštvo nije htelo da obelodani dodatne podatke o samim operacijama u interesu istrage.

U gradu Vervije inače živi najveća čečenska imigracija.

Belgijska televizijska stanica VRT je saopštila da je u flamanskim predgrađima Brisela izvršeno više pretraga i hapšenja džihadista.

Belgijski mediji su objavili internet poruku navodno od Islamske države Iraka i Sirije u kojoj se pristalice islamskog džihada pozivaju da izvrše napade u Belgiji, Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj. Za sada autentičnost ove poruke nisu mogle da potvrde vlasti ali je u tom pozivu rečeno da su pristalice Islamske države akcijama evropskih vlasti sprečene da dođu u  zajedničku bitku u Siriji i Iraku i da zato treba da u Evropi krenu u operacije napada na vlasti i druge objekte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here