EPA-EFE/CHARLES PLATIAU
Merkel, Makron i Putin

Evropska unija treba da održava otvoreni dijalog sa Moskvom, kao što to rade SAD, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za štampu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. On je prvi gost kojeg je primila predsednica nemačke vlade u 2021. godini.

– Narednog četvrtka i petka (na samitu EU) na dnevnom redu će se nalaziti, pre svega, odnosi sa Rusijom i Turskom – rekla je Merkelova.

– Danas želimo ponovo da usaglasimo naše stavove uoči samita 24-25. juna – dodala je ona, naglasivši da će, pre svega, razgovarati o spoljnopolitičkom kursu Moskve i Ankare.

– Moramo da konstatujemo da smo svi izloženi hibridnim napadima, ali, sa druge strane, veoma smo zainteresovani za bezbednost i stabilnost u EU, tako da ćemo ostati u dijalogu sa Rusijom, ma koliko to teško bilo – tvrdi kancelarka.

– Mislim da, ako se predsednik SAD Džo Bajden sastaje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa njim održava otvoreni dijalog, pošteno je da i mi, sa evropske strane, treba to da radimo – smatra Merkelova.

– Budući da se samo kroz dijalog može izraziti uzajamna pozicija. Što se tiče situacije u Ukrajini, znamo da samo pregovori u minskom formatu nude mogućnost da se pomerimo napred, makar za milimetar, iako je to veoma teško – smatra kancelarka.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime