EPA-EFE/Sedat Suna

Ako Azerbejdžan želi rat – dobiće ga, poručio je lider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan u obraćanju građanima posle najnovije eskalacije u tome regionu.

– Moramo časno da branimo slobodu i čast naše domovine. Neka nas ne slome ni žrtve ni gubici – rekao je on.

Protivnik je, kako kaže, od ranog jutra počeo sa artiljerijskom paljbom duž cele linije razdvajanja.

Arutjunjan je pozvao stanovništvo da ode u skloništa i apelovao na njih da budu mirni.

Oružane snage su čvrsto na svojim položajima i odgovor na agresiju će biti recipročan, rekao je on.

U regionu Nagorno-Karabaha došlo je jutros do nove eskalacije.

Ministarstvo odbrane Jermenije je saopštilo da su jermenske snage u Nagorno-Karabahu oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice.

Prema rečima portparolke Ministarstva Šušan Stepanjan, ta oblast se našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Stepanjan je navela i da su azerbejdžanske snage tokom borbi ostale bez tri tenka.

– Protivnik je pretrpeo gubitke i u živoj sili i u tehnici. Ostali su bez tri tenka. Borbe se nastavljaju – navela je ona.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. Jermenska strana nije komentarisala ove navode.

Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika zadužen za spoljnu politiku Hikmet Gadžijev kaže da jermenska vojska nastavlja intenzivnu vatru po pozicijama azerbejdžanske vojske i naseljima.

Iz Jerevana je saopšteno da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu ka Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

Sukob Azerbejdžana i Jermenije

Sukob Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavila o izlasku iz Azerbejdžanske republike. Nakon toga, u septembru 1991. godine, u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here