EPA/Etienne Laurent
Džo Bajden

Neimenovani zvaničnik izraelske partije desnog centra Likud izjavio je danas da bi pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD mogla da dovede do rata između te Izraela i Irana.

Zvaničnici Likuda su zabrinuti jer veruju da bi Bajden mogao da se vrati nuklearnom sporazumu sa Iranom, iz kojeg se aktuelni predsednik Donald Tramp povukao, a kome se protivio i Izrael prenosi sajt GellerReport, pozivajući se na Tajms of Izrael.

Dodaje se da premijer Izralela Benjamin Netanijahu ima “odlične odnose s Trampom”, a i uoči izbora podržao je Trampa, koji je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i tamo preselio ambasadu SAD.

Takođe, u Likudu postoji strepnja i da bi Bajden mogao da povuće SAD iz Trampovog mirovnog plana za Izrael i Palestinu.

Netanijahuova vlada je prihvatila plan, međutim, Palestinci su ga odbili.

Bajden se protivio jednostranim pokušajima Izraela da aneksira okupiranu palestinsku teritoriju na Zapadnoj obali, dodaje se u tekstu.

Džavad Zarif, iranski ministar spoljnih poslova, rekao za CBS njuz da bi lideri islamskih republika radije videli Bajdena na čelu SAD nego Trampa.

Zarif je dodao da je “istina da su izjave koje je Bajden davao obećavajuće, ali da će sačekati da vide demokratu na delu”.

Trampova politika na Bliskom istoku je dovela do uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela s nekim arapskim zemljama.

1 COMMENT

  1. Трамп је покушао да преживи дајући Израелу и Јеврејима све. Нису му помогли, а он је направио огромну збрку да Јерусалимом. Права штеточина.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here