EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Moskva nije spremna da sasluša i uzima u obzir zapovedne izjave iz inostranstva o situaciji sa Aleksejem Navaljnim, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

– Kako sam već govorio, o ovoj temi nismo spremni da slušamo nikakve izjave. Spremni smo da sve dosledno i strpljivo objašnjavamo, ali ne nameravamo da reagujemo ni na jednu zapovednu izjavu i ne nameravamo da ih uzimamo u obzir – rekao je Peskov novinarima govoreći o situaciji sa Navaljnim.

Peskov je istakao da, ako šef evropske diplomatije Žozep Borel donese Moskvi oštru poruku o situaciji sa Aleksejem Navaljnim, dobiće podjednako oštar odgovor svog kolege, ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

– Prvo, to je kolega našeg ministra spoljnih poslova Lavrova. Znate da je ministar spoljnih poslova Lavrov spreman da razgovara o situaciji sa moskovskim pritvorenikom – to je više puta govorio – spreman je da razgovara o tome otvoreno i vrlo iskreno. Zbog toga, ako dolazi neka oštra poruka, onda ne sumnjam da će naš ministar dati jednako oštar odgovor na ovu oštru poruku – rekao je Peskov.

Portparol Kremlja istovremeno je naglasio da u Moskvi očekuju predstojeće kontakte i pregovore sa Boreljom, pošto su odnosi Rusije i Evropske unije „potpuno nezasluženo i neopravdano u fazi zamrzavanja“.

Moskva je zainteresovana da se ti odnosi razvijaju u interesu i zemalja Evropske unije i Rusije, dodao je on.

– I mi smo spremni da učinimo sve za to. Nadamo se da se neće dogoditi takva glupost kao što je povezivanje perspektiva rusko-evropskih odnosa sa slučajem ovog pritvorenika – zaključio je Peskov.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel namerava da poseti Moskvu od 4. do 6. februara. Ranije je portparol spoljnopolitičke službe EU Piter Stano izjavio da je rasprava o situaciji sa Navaljnim „jedan od ciljeva Boreljove posete Rusiji“ i s tim u vezi on namerava da prenese „zajedničku poruku zemalja EU, a ne svoju ličnu“.

Podsetimo, ruski opozicionar vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, jer nije odazivao na pozive policije. Određen mu je pritvor od 30 dana.

Povod za njegovo hapšenje bilo je kršenje uslovne kazne kao osuđenika u slučaju „Iv Roše“. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

U međuvremenu, njegove pristalice su prethodna dva vikenda organizovale neodobrene proteste u više gradova u Rusiji.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a u ponedeljak je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane. Sa svoje strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here