EPA-EFE/IAN LANGSDON
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju ako se uzmu u obzir interesi regionalnih partnera, uključujući i Izrael.

– Moramo da odbranimo ovaj nuklearni sporazum sa Iranom. I da uzmemo u obzir interese naših prijatelja u toj oblasti, prevashodno Izraela – rekao je Makron tokom zajedničke konferencije za novinare sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom, preneo je Rojters.

Poziv koji je Makron uputio 2018. godine o potrebi za “novim nuklearnim sporazumom” sa Iranom je i dalje validan, rekao je Lapid.

– Bili ste tada u pravu, a sada se ispostavlja da ste još više u pravu – kazao je Lapid Makronu.

Lapid je uoči puta rekao da će pritisnuti Makrona povodom iranskog nuklearnog sporazuma, a nedavni pokušaji svetskih sila da se oživi sporazum iz 2015. godine nisu zasad dali rezultat.

Viši pomoćnik Lapida rekao je da se Izrael protivi povratku u sporazum, ali da bi prihvatio stroži dogovor.

Makron je još rekao i da je Izrael “srećan” što ima Lapida za novog premijera, kao i da nema alternative političkom dijalogu kako bi se ublažile tenzije između izraelskih i palestinskih vlasti.

1 COMMENT

  1. A koji bi to bio interes Izraela, da bude jedini sa nuklearnim oružjemna bliskom istoku? Kako mrzim politićare, koje se godinama prave budale, kao ne znaju, a ceo svet zna, pa i oni priznaju, da je tako, ka djim se ćefne!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here