pexels

Najčešći problemi su bol u leđima i predelu vratu.

Vežbe rotacije

Ove vežbe, za koje je potrebno da izdvojite tek oko 10 minuta dnevno, možete da radite bilo kada i bilo gde, čak i za svojim stolom. Bez obzira na to koliko vam je gust raspored, uvek možete da napravite jedanaestominutni predah kako biste sebi olakšali dan i „resetovali se“.

Vežba uključuje kontrolisane rotacije zglobova i povećava opseg pokreta u vratnom delu, ramenima, kičmi i nogama, a rešiće vas nelagode ili bola nakon sedenja u kancelarijskoj stolici u pogrbljenom položaju. Prvo vrat, a zatim ramena, laktove, pa zglobove ruku lagano pomerajte kružnim pokretima, tako da pokret opiše polovinu kružnice. Potrebno je uraditi tri serije po deset puta, a zatim zglobove rotirati na drugu stranu. Nakon ovih laganih pokreta, uradite deset dubokih čučnjeva i odmah ćete primetiti bolju pokretljivosti i cirkulaciju.

Vežba „pas – mačka“

Za narednu vežbu biće vam potrebna prostirka za jogu ili neka druga podloga. Ako vežbate kod kuće, i tepih može da posluži. Pomaže da se rešite ukočenosti i ograničenja pokreta koje izaziva dugo sedenje. Zauzmite „kučeći položaj“, dakle oslonite se na podlogu potkolenicama i šakama ruku, a kičmu držite paralelno sa podlogom. Zatim, bez pomeranja šaka i nogu, izvijajte leđa poput mačke, prvo ka spolja, a zatim ka unutra, držeći stomak zategnut, uz uravnoteženo disanje. Uz pomoć ove vežbe poboljšavate fleksibilnost, a fokus na disanju odagnaće napetosti, skrenuti vam misli sa posla i učiniti vas svežim za nastavak dana.

Sedenje ne voli jogu

Pored svih fizičkih pogodnosti, joga je efikasno sredstvo za upravljanje stresom. Pomaže da oporavite telo i razbistrite um, kako to retko koja druga vežba može, čineći vas opuštenim. Ako vam je potrebno opuštanje i rasterećenje od stresa, ali i negativnih misli, uradite nekoliko osnovnih vežbi. One će pomoći da se oporavite od napetosti koju izaziva dugo sedenje, a ujedno i da se rešite stresa. Počnite umirujućim osnovnim položajima tela, a nakon toga možete da pređete na one naprednije, kojima istežete i tetive i mišiće. Slobodno vežbajte svojim tempom i modifikujte vežbe kako biste maksimalno iskoristili svaki pokret.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here