Ako izađu na izbore, Srbima će biti bolje

0

 

 

Srbi će imati glas u kosovskom parlamentu. Da li će to biti više od deset zagarantovanih mesta, zavisi od izlaznosti na birališta, kaže za "Vesti" Trejsi En Džejkobson, ambasadorka SAD na Kosovu.

x Kako motivisati Srbe da glasaju?

Pomoć severu i jugu

x Nedavno ste najavili investiciju od 20 miliona dolara na severu Kosova?
– Reč je o nekoliko projekata. Jedan od njih će biti delom na severu, a delom na jugu, a namenjen je preduzetnicima. Drugi obezbeđuje tehničku pomoć novim opštinama. Predstavnike opština na severu pitali smo šta žele da radimo zajedno. To može biti infrastrukturni projekat, izgradnja škole, igrališta. Planiramo i da pošaljemo 100 studenata sa Kosova na masters studije u SAD.

– Najvažnije je da znaju da se na ovim izborima biraju oni koji će donositi kosovske zakone po kojima će se Kosovo rukovoditi u naredne četiri godine. Kosovski ustav garantuje deset mesta za srpsku zajednicu, i isto toliko za ostale manjine. Neki misle da je to mali broj, ali ako uzmete u obzir kompleksnost koalicija i broj stranaka koje učestvuju na izborima, u parlamentu od 120 mesta deset je veliki broj.

x Srbima su i dalje ograničena mnoga prava, od kretanja, preko imovine do nostrifikacija diploma?
– Kosovska agencija za imovinu je učinila dosta u vezi sa uzurpacijom imovine, ali treba još da se radi da bi pravi vlasnici mogli da koriste svoju imovinu. Za nostrifikaciju diploma, biću iskrena, nisam čula dok nisam došla na Kosovo. To je veoma ozbiljna tema, diplome moraju da se poštuju. Vlada SAD priznanje diplome sa Univeriziteta u severnoj Mitrovici, jer su one priznate u Evropi, o čemu sam pričala sa zvaničnicima u kosovskoj vladi.

 

Rezervisana mesta

x Kakav je stav ambasade SAD u vezi sa ukidanjem rezervisanih mesta za Srbe u kosovskom parlamentu?
– Mnogi ambasadori smatraju da treba da se nastavi sa time, ali to zahteva promenu ustava, za koju je potrebno dve trećine glasova u parlamentu. To vlada Kosova nije mogla sama da izvede jer zahteva i glasove opozicije, koja nije bila raspoložena za to.

x U Metohiji i dalje uznemiravaju srpske povratnike?
– Vlada SAD je uložila mnogo napora, uključujući i finansijske, u stvaranju dobrih uslova za povratak. Na bezbednosti povratnika treba još puno da se radi. Moramo biti iskreni i reći da se Srbi na Kosovu, ali i druge manjine suočavaju i sa problemom zaposlenja.

x Ako je kampanja za izbore na Kosovu počela pričom o rušenju srpske crkve u Prištini, kako da Srbi veruju da će biti tretirani kao punopravni građani?
– SAD podržava Kosovo kao multietničko društvo koje ima jednak pristup prema svim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu, polnu, versku pripadnost ili seksualnu orijentaciju. Kosovo treba da bude zemlja vladavine prava za sve zajednice, i mislim da je bilo nekih pozitivnih pomaka. Na žalost, retorika koju čujete sa svih strana u predizbornom periodu, je veoma nesrećna.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here