EPA/Valdrin Xhemaj
Enver Hodžaj

Partnerstvo između Albanije i Kosova mora da se posmatra u smislu onoga što se dešava sa evropskim integracijama. Ako EU vidi da je proširenje na Zapadni Balkan nemoguće u ovom trenutku, onda će panalbanska integracija morati da bude prioritet, rekao je bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj u intervjuu za Euronjuz Albanija, prenosi Reporteri.

Hodžaj je dodao da čak i ako dođe do otvaranja pregovora EU sa Albanijom, proširenje neće biti prioritet EU i da treba proširiti unutrašnju saradnju. Ako nema proširenja u EU, on smatra da Albanija i Kosovo treba da se prošire jedni ka drugima na političkom, ekonomskom i komercijalnom planu.

Govoreći o ujedinjenju Albanije i Kosova, Hodžaj je rekao da na političkom i diplomatskom planu ne vidi problem, ali da u izgradnji zajedničke ekonomske, obrazovne i kulturne sfere ima još mnogo toga da se uradi.

Povodom postignutih sporazuma između Albanije i Kosova Hodžaj smatra da je potrebna radna grupa koja bi pratila njihovo sprovođenje. Prema njegovim rečima, sporazumi o “ekonomskim i trgovinskim pitanjima” nailaze na prepreke u primeni, jer je, kako je naveo, politička volja jača od kapaciteta za sprovođenje.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom Hodžaj smatra da do uzajamnog priznanja treba da dođe što pre, jer EU i SAD imaju druge prioritete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here