wikipedia.org
Nikola Tesla

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u poslednjih mesec dana ponovo dospeo u žižu javnosti u raspravi o poreklu Nikole Tesle. Reagovao je na nove pokušaje preispitivanja toga čiji je Tesla naučnik.

Vukosavljević u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik odgovara na novi pokušaj prisvajanja Tesle, ali se osvrće i na stanje u srpskim medijima, Strategiju kulture, ulogu “Kosovskog zaveta” u kulturi…

– Kada bih ja prihvatao logiku koleginice Obuljen, onda bih mogao da je zamolim da na svom centralnom trgu u Zagrebu, na spomeniku Bana Jelačića, dodatno uklešu da je reč o srpskom vojskovođi, hrvatskog porekla. To je potpuno identična logika. Ban Jelačić je rođen u Petrovaradinu, to jest Novom Sadu, Vlada Srbije je nedavno obnovila njegovu rodnu kuću. U to vreme, to nije bio deo Srbije, sada jeste. Ako je Nikola Tesla “hrvatski izumitelj”, kao što tvrde, onda je i Ban Jelačić, srpski vojskovođa hrvatskog porekla – ispričao je Vukosavljević.

– Da stvar bude još paradoksalnija, danas bi, recimo, Rusija mogla da kaže da je Emanuel Kant – ruski naučnik, nemačkog porekla. Kant je ceo svoj život proveo u Kenigzbergu i neki kažu da ga nikad nije napuštao. Kenigzberg već dugo nije Kenigzberg, već Kalinjingrad i pripada Ruskoj Federaciji. Ako ćemo već da idemo tom logikom, onda predlažem da se koriste isti aršini. Isto može da se kaže i da je vojvoda Momčilo Đujić, hrvatski vojskovođa, srpskog porekla – naveo je ministar kulture.

On potcrtava da je Nikola Tesla nesumnjivo Srbin.

– U vreme njegovog rođenja, to je bila Austrijska carevina. Razumna stvar je reći da je Tesla zbog svoje genijalnosti i izrazitog doprinosa svetskoj nauci zapravo građanin sveta i da pripada svima u tom smislu. Ali to važi i za Voltera, Dostojevskog, Getea, Ajnštajna, Stivena Hokinga… Veliki ljudi koji inspirišu svojim dostignućima mogu se smatrati građanima sveta u jednom širem smislu, ali dajte da vodimo računa. Oni nisu došli sa Jupitera, već su rođeni negde, imaju neku nacionalnost koja nije presudan faktor u njihovom identitetu. Ali, ako nije presudan faktor, zašto onda Hrvatska naziva Teslu “hrvatskim izumiteljem”? – rekao je, između ostalog, ministar Vladan Vukosavljević u intervjuu za novi broj Nedeljnika.

3 COMMENTS

  1. Pa to je sasvim logicno – iz hrvatske gdje je rodjen i on i njegovi roditelji i srpskog porijekla. Ja neznam kakav problem ovab politicar ima?

  2. Tesla nije rodjen u Hrvatskoj, već u Austro-Ugarskoj. On nije srpskog porekla, već je Srbin! To što je sada tamo država Hrvatska, ne znači da je hrvatski naučnik (izumitelj) srpskog porekla.
    Lepo je navedena analogija sa Emanuelom Kantom. Tamo gde je on rodjen i živeo je Rusija, pa ga niko ne naziva ruskim naučnikom nemačkog porekla.

  3. Kojim se mi glupostima bavimo! Narod koji nema neku historiju sada bi da kradu tudu i da prisvajaju nesto sto nije njihovo. Neznam zasto Srbija ne odgovori istom merom, meni se cini da se radi o nekoj izlozbi gde bi hrvati da predstave Teslu kao hrvata. Zasto se i mi ne prijavimo tu i da i mi predstavimo Teslu kao Srbina! A pod drugo vidim da se spominju velikani iz drugih drzava. A sta je sa Rimljanima? Mnogi su rimski plemici i drzavnici rodeni u danasnjoj Srbiji, ukljucujuci 17 ili 18 rimskih careva (Vetranio nije bio univerzalno priznat kao car, vec je proglasen cezarom) Bili su rodeni u Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Martinici, Gamzigrad i Nis. Nije ni cudo sto vi hoce da nas satru! Boje se da cemo da trazimo nase carstvo nazadm jer su ti carevi bili Srbi!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here