Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Članica Kriznog štaba doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da nije pobornik pooštravanja kaznene politike kada su u pitanju zdravlje i poštovanje mera, ali da to očigledno daje dobre rezultate.

– To je očigledno u podsvesti ljudi i funckionise bez obzia što nije razumljivo. Nije razmno da bi neko nosio masku na mestima gde je povećan rizik samo zato da ne bi platio, ali ako je to način da ne obolevamo i da se ne širi virus onda to očigledno jeste rešenje –  rekla je Kisić Tepavčević.

Ipak, izrazila je ubeđenje da nam to nije potrebno pošto je želja za sopstvenim zdravljem mnogo bolja od bilo koje kazne.

– Najveća kazna za nekog je da se razboli – napomenula je ona.

Kaže da je saobraćaj dobar primer, pošto je primetila da vozači mnogo više poštuju saobraćajne propise kada znaju da su postavljene saobraćajne kamere.

Škole spremne za onlajn

“Školski sistem je od početka školske godine spreman za kompletno držanje onlajn nastave”, ali se nadamo da do toga neće doći, izjavila je članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

– Školski sistem je spreman, ali i dalje imamo nadu, želju i volju, kada vidimo koliko je uspelo da se sačuva i spreči prenošenje virusa u školskoj sredini. Nadamo se da do toga neće doći, ali sve od nas zavisi – rekla je Kisić Tepavčević.

On je pohvalila i decu i nastavnike što poštuju propisane mere.

Dodala je da se tačno zna kakve su mere u zavisnosti od situacije, odnosno ako se desi da su dva epidemiološki povezana slučaja u jednom odeljenju, to automatski znači da čitavo to odeljenje, prelazi na onlajn nastavu.

Sa druge strane, sada je situacija da je 10 slučajeva u Beogradu, ali u različitim školama.

– To su različite situacije, ali epidemiološka situacija se danonoćno prati. Svima treba da nam je na prvom mestu mestu borba sa virusom – rekla je Kisić.

Od početka školske godine u školama u Srbiji ukupno je potvrđeno 313 slučajeva virusa korona i to 164 među đacima osnovne škole i 149 među srednjoškolcima, kaže Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je u toku ove nedelje kod 56 đaka potvrđeno prisuistvo koronavirusa i to kod 28 koji pohađaju osnovnu školu i isto toliko kod učenika koji pohađaju srednju školu.

– U poslednjih 15 dana zabeležen je trend porasta zaražavanja. Od ukupnog broja svih laboratorijskih potvrđenih slučajeva 61 odsto je registrovan u poslednjih 15 dana u osnovnim školama i oko 70 odsto u srednjim školama – rekla je ona.

Kako je navela zaražavanje je i dalje sporadično i u većini slučajeva zaražavanje učenika se dogodilo van školske sredine.

– Intenzivan je nadzor u školama. Blagovremenim intervencijama sa izolacijama učenika kod kojih je potvrđena infekcija ili kompletnog prelaska odeljenja ili cene smene na onlajn nastavu je došlo do kontrole prenosa infekcije – navela je ona.

Kisić je naglasila da je od početka školske godine virus korona potvrđen među školskom dece na teritoriji 19 okruga, a najvise na području Grada Beograda gde su zaražena 103 učenika, a da sledi Šumadijski okrug sa 14 potvrđenih slučajeva.

Kisić je rekla da na teritoriji 11 okruga od početka školske godine nema zaraženih učenika, odnosno u Zapadnobačkom, Severnobačkom, Podunavskom, Borskom, Topličkom, Pirotsko, Jablaničkom, Pećkom, Kosovskom, Kosovsko-pomoravskom i Prizrenskom.

Ona je izrazila nadu da će se nastava i dalje odvijati bez značajnih prekida i pohvalila učenike osnovnih i srednjih škola i nastavnike i profesore koji drže nastavu .

– Očigledno su se u većini škola poštovale preventivne mere koje su omogućile da imamo prilično bezbednu situaciju u školskoj sredini kada je u pitanju širenje virusa – rekla je Kisić.

Kisić: Svi smo mi članovi Kriznog štaba i svi smo u riziku

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević na pitanje ko su članovi stručne komisije i kada se komisija poslednji put sastala, rekla da su to javni podaci koji su dostupni i da je predsednik stručne komisije koja Ministarstvu zdravlja predlaže uvođenje vanredne situacije dr Goran Stevanović, a članovi, pored Stevanovića, “većina nas koje viđate svakodnevno kada su u pitanju zarazne bolesti”.

Ona je podsetila da je vanredna situacija proglašena u sedam gradova u Srbiji, uključujući i Beograd, navodeći da tome ima par meseci.

Upitana da li je štab preuzeo ulogu komisije, Kisić Tepavčević je odgovorila da ne može o tome da govori, jer nije pravnik, ali je precizirala da Krizni štab preporučuje sve mere kojima pokušava da suzbije prenošenje virusa u našoj zemlji.

– Kako god to nazvali – komisija, grupa, cilj je taj, ali ne možemo da uspemo, ako se svaki član naše populacije ne oseća kao član kriznog štaba i tako se ponaša. Mi smo sad svi u istom riziku za prenošenje virusa i svi treba da budemo članovi kriznog štaba – poručila je Kisić Tepavčević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here