Pixabay
Ilustracija

Toksikološkinja sa VMA Snežana Đorđević rekla je da se beleži rast korišćenja psihoaktivnih supstanci, ali da kada je reč o vozačima, nema preciznih podataka jer oni uglavnom nisu testirani na psihoaktivne supstance već samo na alkohol.

Đorđevićeva otkriva koje su kombinacije psihoaktivnih supstanci najopasnije i šta sve može biti uzrok trovanja i upozorava je da sve više pacijenata koji dolaze koristi jednu veoma opasnu kombinaciju, a to je alkohol i kokain.

Ona kaže da je najopasnije trovanje heroinom, ali to ne znači da i ostale psihoaktivne supstance nisu opasne, a mogu da dovedu i do smrti.

Kada pacijent kod koga se sumnja na trovanje dođe u bolnicu, olakšavajuća okolnost je kada se zna šta su konzumirali. Međutim, kako kaže, često se dešava da se kod novih psihoaktivnih supstanci nalazi nešto za šta se ne zna šta je, a onda ni lekari ne mogu da potvrde o čemu se radi.

Đorđević ističe da brzi testovi na psihoaktivne supstance, koje policija koristi na terenu mogu ponekada da budu lažno pozitivni, te da je zato važno da laboratorija bude uključena u dodatne analize da bi se potvrdilo da je određena supstanca zaista konzumirana.

– Neke stvari koje konzumiramo svakodnevno, poput štrudle sa makom ili kafetina, može da bude pozitivan test na opijate ili da se posumnja da je koristio heroin. Neophodno je da preliminarni test bude potvrđen još nekom analitičkom metodom – rekla je Đorđevićeva.

Govoreći o neuobičajenim supstancama koje se koriste i koje dovode do trovanja, kaže da je bilo slučajeva zloupotrebe različitih biljaka, poput muskatnog oraha.

– Imali smo dva slučaja trovanja muskatnim orahom, koji sadrži supstancu miristicin. Naši pacijenti su uzimali po četiri muskatna oraha sa vinom. Taj miristicin može da izazove halucinacije – navela je toksikološkinja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here