Pixabay
Ilustracija

Veliki požar danas je izbio u studentskom domu kod Elektronskog fakulteta u Nišu. Požar je izbio u višespratnici i nakon sat vremena vatra je lokalizovana.

Uzrok požara još nije utvrđen i znaće se posle policijskog uviđaja, međutim zaposleni misle da je požar izazvao punjač od laptopa.

– Moguće da je požar izazvao punjač za laptop koji se nalazio na ćebetu u sobi – kaže jedan od radnika u domu.

Nakon ovakvih događaja, postavlja se pitanje i šta možemo da preduzmemo kako bismo se u najvećoj mogućoj meri zaštitili.

Prošle zime, vatrogasci iz Oregona napisali su apel koji je obišao svet, a u kome su naveli jedan od čestih razloga za izbijanje požara u kući – produžni kabl. U pitanju je bio produžni kabl radijatora kojim su se ljudi dogrevali.

– Produžni kablovi nisu dizajnirani da podnose preveliko preopterećenje, i ukoliko ih zaista opteretite vrlo je lako moguće da dođe do pregrevanja i požara – apeluju vatrogasci. Tako, ako već imate utaknut i televizor, kompjuter i lampu, dodatno uključivanje radijatora moglo bi da znači požar u vašoj kući. Na sve to, većina proizvođača tih električnih radijatora svakako u uputstvima apeluje na ljude da ih uključuju direktno u zid, ne u produžni kabl.

Nikad ne uključujte velike aparate na produžni kabl

A ako koristite produžni kabl, obavezno obratite pažnju na sledeće stvari:

– Redovno proveravajte gajtane na uređajima i zamenite ih na svaki znak oštećenja.

– Sve gajtane i utičnice držite daleko od izvora toplote.

– Uvek ostavljajte dovoljno prostora oko uređaja kako toplota ne bi zahvatila neki predmet.

– Uvek isključujte iz struje sve uređaje koji nisu u upotrebi.

Što se ostalih mera opreza tiče, stručnjaci se uvek slažu u sledećim stvarima:

– Velike aparate držite dalje od zida kako se toplota ne bi akumulirala.

– Kvarcne peći ne prekrivajte tkaninom i ne držite blizu kreveta ili fotelje.

– Ne napuštajte kuću dok aparati rade, pa čak ni da samo skoknete do komšinice.

Kako kažu stručnjaci, punjači za mobilne telefone i laptop su u vrhu liste najčešćih uzročnika požara. Slede ih neisključene ringle na šporetu i bačeni opušci koji i dalje tinjaju.

Iako se svima to čini kao preterivanje, stručnjaci redovno apeluju da se punjač telefona ili laptopa vadi iz utičnice kada telefon ili lap top ne punite. Kako objašnjavaju, ako su punjači stalno uključeni u struju, velika je mogućnost da u jednom trenutku dođe do pregrevanja, a posledično i požara.

2 COMMENTS

  1. Korisno je povremeno rukom, radi kontrole proveriti, da li se i sam kabl i mesto utikača zagrejao, što nikako ne bi smeo. Takođe dobro je posle nekog vremena izvaditi i sam utikač kabla iz zida, i proveriti da li se zagrevaju delovi samog utikača, što takođe ne bi smelo biti u većoj meri. Pretvarači za lap top i mobilni , posle pola sata ne sme da budiu vrući preko 50 stepeni. Posebna napomena: Svaki odlazak iz stana podrazumeva proveru i isključenje svih potrošača (sem frižidera), pogledaj kontrolne sijalice na prekidačima i produžnim kablovima.

  2. Ako je kabal dovoljno dobar nikad se neće pregrejati. Stavi mu ti 3 X 3,5 pa ćeš videti razliku.
    Kinez napravi produžni kabal sa 10 utičnica a promer ko cigara-pa normalno daće se zapaliti.
    Nego privrednici hoće krivicu i svoju alavost i manjkavost da prebace na narod…
    A ŠTA STANDARDI KAŽU-jel pito neko el.teh.fakultet za mišljenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here