– U ovom trenutku teško da ima uslova da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, pogotovo ne sa albanske strane. Treba da sačekamo da se formira vlada u Prištini, mada kad slušamo Kurtija, teško da ima uslova da se dijalog nastavi – rekao je diplomata Zoran Milivojević za Kosovo Onlajn.

– To što Amerikanci žure je njihov problem, neka oni vrše pritisak na Prištinu, nismo mi krivi za prekid dijaloga. Srbija ima jasan stav o tome pod kojim uslovima treba sesti za sto, a to ne može dok su takse na snazi i nikako na osnovu platforme na kojoj albanska strana insistira – dodao je on.

Na pitanje da li će dešavanja unutar EU naterati Brisel da se povuče iz rešavanja kosovskog pitanja i da li će tu ulogu prepustiti SAD i drugim silama, Milivojević kaže da nema šta da se EU povuče.

– Novi komesar Žozep Borel je na saslušanju u Evropskom parlamentu rekao da će njegov prvi zadatak kao naslednika Federike Mogerini biti Kosovo, tako da je očigledno da se Brisel neće povući, ali je činjenica da se Amerika direktno uključila, što znači da će diktirati dinamiku rešavanja tog problema – precizira Milivojević.

Komentarišući izjavu ruskog generala Sergeja Lipovoja, koji je na vežbi „Slovenski štit 2019“ rekao da je Srbija pod zaštitom Rusije, Milivojević ističe:

– Putin prilikom svakog susreta ponavlja da se mora poštovati Rezolucija 1244 i da se to pitanje jedino može rešiti u Savetu UN, a onda to zaista ne može bez Rusije. Moskva stoji iza stava da je KiM deo Srbije. Što se tiče vežbe, Srbija ima više više vežbi i intenzivnije sarađuje sa NATO, tako da to nije ništa posebno, uprkos tom sistemu S-400.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here