pixabay.com

Dijalog o izmeni Izbornog zakona BiH trebalo bi da bude nastavljen u Sarajevu u četvrtak, a lider HDZ BiH Dragan Čović poručuje da, ako Izborni zakon ne bude promenjen, neće biti izbora u oktobru u BiH.

Spreman je, kaže, da Bošnjacima da još jednu šansu za razgovor o izmenama izbornog zakonodavstva.

Lider HDZ-a je istrajan – određene odredbe Izbornog zakona BiH, koje su stavljene van snage, moraju biti promenjene.

– Jasno je da, ako te promene nema, ne postoje ustavne i zakonske mogućnosti da se organizuju izbori. Ovo što govorim ima utemeljenje u odluci Ustavnog suda. Nema nikakvih preduslova da se održe izbori ukoliko nema promena Izbornog zakona BiH, slično kao što je bilo sa Mostarom – rekao je Čović.

Nakon neuspešnih pregovora Hrvata i Bošnjaka u Neumu, njegovi učesnici nastavljaju međusobna optuživanja.

Tako Izetbegović tvrdi da Čoviću odgovara da Željko Komšić ostane u Predsedništvu. Za Čovića je to isto kao kada bi Izetbegović rekao da želi da živi u Herceg Bosni.

– Otišao sam da rešimo pitanje povratka u institucije BiH, da kažem da treba čuvati Ustav BiH, a i Republika Srpska je deo Ustava BiH, da kažem da građanska država nije rešenje i otišao sam zbog hrvatskog naroda u Republici Srpskoj – kaže Čović i dodaje:

“Republika Srpska je, ma šta ko od nas mislio, realnost i činjenica, sa svojim institucijama u Dejtonu. Svi oni koji poštuju Ustav moraju poštovati Republiku Srpsku. Kako možete poštovati Ustav, a govoriti ”ja sam protiv Republike Srpske”.

Da li je neka reč od mojih 20 minuta izvučena iz konteksta i nekoga povredila, to je drugo pitanje”.

Dok se priprema novi sastanak Hrvata i Bošnjaka u četvrtak, Čović kaže da se nakon tog dogovora, o izmenama Izbornog zakona BiH ne može razgovarati bez predstavnika Republike Srpske, jer je njihova podrška potrebna u Parlamentarnoj skupštini BiH, prenela je Radio televizija Republike Srpske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here