pixabay.com

Vanredno stanje, policijski čas i ograničenje kretanja ne utiču samo na ljude.

Ukoliko nemate dvorište u kom se vaš pas može istrčati, morate da nađete druge načine da se zabavite sa vašim ljubimcem kod kuće.

Ako govorimo o uslovima vanrednog stanja, najbolji način da umorite svog psa jeste kroz mentalnu stimulaciju. Umesto da dodajete još fizičke vežbe u rutinu svog psa dodajte nekoliko igrica za mozak. Mentalna stimulacija obogaćuje živote naših pasa dajući im nešto smisleno da urade. A zato što ove aktivnosti ublažavaju dosadu, one smanjuju verovatnoću da naši psi razviju probleme u ponašanju, poput prekomernog žvakanja ili lajanja. Ovim igrama se takođe gradi poverenje između psa i vlasnika.

Marija Marjanović i Nikola Urošević iz MN Obuke pasa su budući veterinari i profesionalno se bave treningom i čuvanjem pasa. Po proglašenju vanrednog stanja su počeli da prave serijal “Mentalno razgibavanje pasa”, u kom pokazuju igrice u kojima se mogu zabaviti i čovek i pas. U tome im pomažu i njihovi psi Brik i Šljokica.

Smatraju da se mentalne igre imaju velike benefite.

– Mentalno zamaranje ima veći efekat od 2 sata fizičkog istrčavanja. U ovoj situaciji je najbitnije prilagođavanje gde god je to moguće uz promenu dnevne rutine šetnji i obroka, vežbanjem igrica iz našeg serijala brže i zabavnije prolazi vreme u kućnom karantinu – kaže Marija za b92.net.

Igrica ima na pretek – možete vašeg psa, ukoliko je manjeg rasta, da naučite da vam skoči kroz ruke, da vam dodirne šaku na komandu “dodir” ali i da odmotava peškir i u njima nalazi poslastice.

Međutim, ističu da postoji razlika u igrama za starije i za mlađe pse.

– Starijim psima je potrebno više vremena da pronađu rešenje u igrici kako bi dobili poslasticu. Pristup se može razlikovati u vidu male pomoći vlasnika gde će navesti poslasticom i time pomoći svom psu da što pre dođe do rešenja. Vlasnicima uvek govorimo da je trening igra, a ne nužno zlo i to tako treba da predstavimo i našim psima – rekao je Nikola za naš portal.

Iako preporučuju da se ovako igrate sa psom i nakon vanrednog stanja, čini se da ne postoji bolja prilika od ove da započnete da na malo drugačiji način provodite vreme sa svojim ljubimcem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here