pixabay.com

Stiže vreme mirisnih jagoda. Čak i ako nemate baštu, moguće je da ih sami gajite u saksijama, na svojoj terasi. U prodaji ima mnogo novih, stalnorađajućih sorti jagoda, pa je vredno truda da ih ove godine zasadite, a u plodovima dugo uživate.

Neprocenjivo je veselje koje ćete osetiti kada ugledate cvetić, a potom posmatrate kako raste crveni plod. Jagode vole dosta sunca, pa će nastaviti da daju plodove čak i u vrelim letnjim danima. Uzgoj u hobi varijanti nije komplikovan ako sadnicama obezbedite sunce i poslušajte bar neke od saveta stručnjaka portala Agromedia.rs.

Odaberite pravu saksiju

Saksija treba da bude dubine najmanje 30 cm i širine najmanje 45 cm, odnosno dovoljno duboka i široka da bi jagode imale dovoljno prostora za rast. Takođe, saksija treba da ima dobre otvore za drenažu.

Dajte im bogatu zemlju

Jagode vole zemlju koja je dobro drenirana i bogata organskim materijama, pa gotovu mešavinu pomešajte sa malo komposta ili stajnjaka. Možete da upotrebite i mešavinu treseta, peska i perlita.

Posadite ih kad je toplo

Sadnice zasadite kada je temperatura oko 10–15 stepeni i to u posebne saksije kako bi biljke imale dovoljno prostora. Preporučuje se da jagode zasadite na dubinu od oko 15 cm i dobro ih zalijete.

Brinite o njima i negujte ih

Kako bi sadnice lepo rasle i donosile plodove, pravilno ih održavajte. Redovno ih zalivajte, jednom do dva puta nedeljno, ali tako da ne ostaje višak vode u podlošci ispod saksije. Za đubrenje koristite neko od đubriva za jagode. U gradu, na terasi, vaše jagode mogu biti meta ptica, pa nije loše da terasu zaštitite nekom mrežom.

1 COMMENT

  1. Odlićna ideja, iammmo veliku terasu, na njoj je cveća ali zašto da ne spojimo lepo i korisno i da gajimo i jagode. MOže i zimi, i onako je pregražujemo PVC folijom zbog cveća. Jagode su na pijaci iznad 300 dinara, i ne valjaju ništa,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here