“Ako Rusi napadnu Gdanjsk, mi ćemo Moskvu”

0

SAD su izneverile Ukrajinu: Leh Valensa 

 

"Gde su te garancije? Gde je ta Amerika? Umeli su da oduzmu oružje a šta je sa ispunjavanjem obaveza? O tome treba pričati, jer da Ukrajina ima nuklearno oružje Rusija bi morala da razmisli", kazao je Valensa u Kijevu koji je posetio na poziv gradonačelnika ukrajinske prestonice, Vitalija Klička, javljaju poljski mediji.

 

Nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu i pretvaranju zemlje u satelit Sovjetskog Saveza podsetio je time da su i SAD jedna od zemalja koje su garantovale Ukrajini bezbednost pošto se odrekla nuklearnog oružja po Memorandumu iz Budimpešte 1994. godine.

 

"Razoružali su Ukrajinu i onda je ostavili samu", poručio je Valensa američkoj administraciji i zemljama potpisnicama Memoranduma iz Budimpešte.

 

Ukrajincima je Valensa uputio apel da budu jedinstveni i okupe se oko težnje da se priključe Evropi, a Rusima je poručio da ih Poljaci vole, ne žele sa njima nikakve sukobe, ali da ako Kremlju padne na pamet da napadne Gdanjsk može da očekuje uzvratni napad na Moskvu.

 

Valensa je i u Kijevu ponovio svoje reči da bi u slučaju napada na Poljsku i on stao u prve redove iako je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

 

"Ako neko dođe na poljsko tlo bez poziva Poljska će se braniti. Ako napadnu Gdanjsk mi ćemo napasti Moskvu. Nećemo ratovati na svom terenu. Nikome ne pretimo, volimo Ruse, nećemo ih nikada mi napasti. Ali ako oni napadnu nas biće vruće. Da bude jasno", kazao je Leh Valensa. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here