“Ako SAD pošalje oružje Ukrajini, Putin treba da pokrene vojsku“

0

Fonet/AP
Izgleda da Amerika nije zainteresovana za smirivanje krize u Ukrajini: Vladimir Putin i Barak Obama
 

Zastupnik stranke Poštena Rusija Mihail Jemeljanov smatra da Putin, ukoliko  Barak Obama potvrdi odluku američkog senata, mora da uzvrati "odgovarajućim merama".

On, kao i još jedan deo poslanika, ocenjuje da treba vratiti na snagu odluku Gornjeg doma ruskog parlamenta i dozvoliti Putinu mogućnost da preventivno koristi vojnu silu na ukrajinskoj teritoriji.

Prvog marta ove godine Gornji dom izglasao je rezoluciju kojom se, do normalizacije stanja u Ukrajini, predsedniku dozvoljava upotreba vojne sile.

Ali, Savet Ruske Federacije je  25. juna opozvao tu odluku na zahtev samog  Putina.

Ruski predsednik povukao je taj potez kako bi, prema sopstvenom objašnjenju,   ublažio napetosti i omogućio početak mirovnih pregovora između zaraćenih strana u Ukrajini.

Neki poslanici smatraju da  odluka američkog Senata pokazuje da Vašington nije zainteresovan za smirivanje ukrajinskog sukoba, te da od Ukrajine pokušava da napravi  "međunarodnog militanta" koji bi napao Rusiju – prenose ruski mediji.

U sledećih nekoliko godina Ukrajina će se pretvoriti u siromašnu i gladnu zemlju čija će antiruska vlada naučiti stanovništvo da mrzi Rusiju. Biće naoružani do zuba, dok će opiranje SAD da prizna granice Rusije uvek izazivati sukobe, smatraju ruski poslanici.

Američki Senat je prošlog četvrtka, jednoglasno,  odobrio "Zakon o podržavanju ukrajinske slobode", kojim se odobrava isporuka vatrenog oružja Ukrajini i nametanje novih sankcija Rusiji.

Ruski poslanici, koji traže efikasan odgovor vlasti na ovaj potez SAD, napominju da su  retki slučajevi  kada se u tolikoj meri slažu američki demokrati i republikanci, kao u slučaju Rusije i Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here