commons.wikimedia

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik Republiku Srpsku u budućnosti vidi pre svega kroz jačanje njene autonomije, a kako navodi, ukoliko ne uspemo da se vratimo na Dejtonski sporazum, Srpska će krenuti ka izlazu.

– Dan Republike Srpske je važan datum jer smo tog 9. januara 1992. raskinuli sa iluzijama da će neko drugi da nam da slobodu. Pošto je srpski narod večito slobodu branio i osvajao, tako smo mi tog 9. januara krenuli u osvajanje naše slobode – izjavio je Dodik, uoči obeležavanja 30 godina od osnivanja RS.

Dodik je u božićnom intervjuu povodom trideset godina Republike Srpske rekao da je napredak koji je Republika Srpska ostvarila rezultat borbe za pravo i dostojanstvo, pre svega otporom međunarodnoj intervenciji, koja je uvek bila snažna, a snažna je i sad. On Republiku Srpsku u budućnosti vidi pre svega kroz jačanje njene autonomije i afirmaciju njenih prava.

– Ukoliko se to ne desi, verujem da će generacije koje dolaze afirmisati naše pravo na samoopredeljenje i da ćemo na taj način moći da odlučujemo o našoj političkoj budućnosti – rekao je Dodik

Na pitanje kako vidi političku realnost BiH danas, Dodik je odgovorio da je „BiH jedna ozbiljna nevolja za nas ovde i retrogradna struktura“.

– BiH je neuspešna, neostvarena i nedovršena zemlja, koja nema nikakvu perspektivu. Nemamo razlog da svoje živote upotrebljavamo za takvu BiH. Ona se ne može objasniti drugačije osim Andrićevim rečima da kad uđeš u Bosnu, tu prestaje logika. Imate paraustavne odluke a imate Ustav; imate pojedinca koji se predstavlja kao visoki predstavnik a nije imenovan na tu funkciju; imate vlast stranaca a nigde ne piše da su oni vlast. Nema zemlje na svetu u kojoj je sudija Ustavnog suda stranac. BiH nema ni jedan unutrašnji konsenzus o svom postojanju, ni jedan zajednički praznik, osim Nove godine, BiH nema budućnost. Ona egzistira na sili Međunarodne zajednice, a ta sila nije doveka, ona će nestati i ja verujem da će se BiH na miran način razići – kazao je Dodik.

On misli da Bošnjaci greše što se protive izvornom Dejtonu.

– Ukoliko ne uspemo da se vratimo na Dejtonski sporazum, Republika Srpska će krenuti ka izlazu – izjavio je.

Komentarišući proces vraćanja nadležnosti RS, Dodik je podsetio da su one tokom vremena Srpskoj oduzimane, a ne dobrovoljno prepuštane, „iako su prethodne vlasti dale saglasnost za tri oblasti – vojsku, indirektne poreze i pravosuđe“.

Sve ostale nadležnosti, kazao je, kao što su sudovi i tužilaštvo je nametnuto grubim nasiljem visokih predstavnika. Isto važi i za druge oblasti, 83 nadležnosti kroz 140 zakona su nametnuli visoki predstavnici.

– Ono što je važno je da nije promenjen Ustav BiH i da taj Ustav predstavlja garanciju da ponovo možemo da ovladamo oduzetim nadležnostima. Taj proces je sada na početku i nama predstoje godine borbe za poštovanje Ustava ako je BiH ustavna a ne paraustavna država.

Odgovarajući na poslednje pritiske sa Zapada, član predsedništva BIH je ocenio da oni postoji od početka.

– Mislim da je postojao tajni ili prećutni dogovor Bošnjaka i Amerike, da oni potpišu Dejtonski sporazum, a da će Amerikanci u godinama koje dođu napraviti unitarnu i centralizovanu zemlju. Oni to i rade. To međutim još nije blizu kraja. Zato Vašington promoviše politiku vraćanja u BiH, da bi taj posao završili. U SAD je na vlasti demokratska struktura političara koja je karijere napravila na priči i stereotipima o lošim Srbima i Srbima kao zločincima. Oni sada rade isto što su radili i nekada, kada su Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću obećali da će im izgraditi Bosnu kakvu žele – kazao je Dodik.

On, međutim, računa na „slovo Dejtonskog sporazuma i međunarodno pravo“.

– To nije nimalo lako i nisam naivan da verujem da će veliki i moćni poštovati zakone međunarodnog prava, ali svakako najpre na to računam. Drugo je volja naroda ovde. Ovaj narod želi Republiku Srpsku. I treće, računam na prijatelje, na one kojima je stalo do međunarodnih sporazuma, reda u svetu, dogovora a ne nametanja. Povećava se broj onih koji su spremni da RS daju podršku – zaključio je Dodik uoči Dana Republike Srpske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here