RTRS
Banjaluka

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je večeras da Republika Srpska neće izaći na izbore ako se stranci budu mešali u izborni proces i da postoje mehanizmi da se takvi izbori onemoguće.

– Ne znamo kako će opozicija u Srpskoj postupiti, ali mi znamo da ako dođe do uplitanja stranog faktora u rad CIK nećemo učestvovati u izbornom procesu – naveo je Dodik u intervjuu za RTRS.

Istakao je da Srpska traži potpuno neutralnu situaciju i objasnio mehanizme koje taj entitet može da iskoristi.

– Dovoljno je da ne damo naše javne ustanove na raspolaganje i naše lokalne zajednice mogu da ne formiraju opštinske izborne komisije. Dakle, mi tražimo da se reši pitanje izbora člana Predsedništva i tražimo nova rešenja. Ne može biti rešenje glasanja u vrećama, to više ne može – poručio je Dodik.

On se povodom pregovora oko Izbornog zakona istakao da je RS završila svoju definiciju mogućeg rešenja, a “ono što je važno, jeste da mora da ostane nacionalni prefiks”.

Naglasio je da Hrvati predlažu dobro rešenje.

– U Republici Srpskoj to rešenje bi bilo da Srpska bira Srbina i ostalog kandidata za člana Predsedništva, tako da i ostali mogu da se kandiduju. To bi pisalo i za Bošnjake i ostale, tako i za Hrvate – objasnio je Dodik.

Istakao je da Srpska ostaje pri svom predlogu, ali da Hrvati i Bošnjaci ne mogu da se dogovore.

– Sav neuspeh pregovora je u Federaciji BiH – zaključio je Dodik.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime