pixabay.com

Ako bi se delegacije Beograda i Prištine na najvišem nivou sastale tokom septembra u Parizu, u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i predstavnika SAD i Rusije to bi bila promena formata dijaloga i potvrda da se priča vraća u SB Ujedinjenih nacija gde joj je i mesto.

Zoran Milivojević, diplomata u penziji, tako komentariše za Sputnjik spekulacije albanskih medija da se priprema pariski susret Beograda i Prištine za jesen.

Dakle, kako kaže Milivojević, kosovski problem bi u slučaju uključivanja Moskve i Vašingtona bio vraćen na globalni plan i na platformu međunarodnog prava i Rezolucije 12 44, jer učešće Rusije samo to može da znači.

“Pitanje Kosova ne može da se reši bez Rusije”

– Ujedno, to bi bila potvrda da je sazrelo uverenje da ovo pitanje ne može da se reši bez Rusije. Pritom, ne radi se ni o kakvom lobiranju Rusije da se bilo šta vrati pod okrilje UN, jer jednostavno Rusija je tu. Drugim rečima, činjenica je i sada da se ovo pitanje može rešiti samo na nivou SB UN – naglašava Milivojević.

Uključivanje Rusije bi značilo i promenu kod zapadnih centra, odnosno, to bi bio signal da su shvatili da se pitanje Kosova i Metohije ne može rešiti preko kolena.

– Prošlo je mnogo vremena i državnost Kosova nije se potvrdila, a pregovori kojima posreduje EU nisu dali rezultat. Jedino realno je da, ako žele ovo pitanje da reše, dođu na nivo gde je to jedino moguće, a to je uz učešće Rusije i uvažavanje pozicije Srbije – ističe on.

Milivojević je saglasan da bi ovakav obrt bio veliko iznenađenje, ali ne misli da je pomenuti termin preuranjen, štaviše, veruje da je do toga trebalo i ranije da dođe s obzirom da 20 godina nema pomaka po ovom pitanju. Milivojević u ovoj priči ističe i ulogu Francuske.

Uloga Francuske i odsustvo Nemačke

Bivši diplomata kaže da nije neobično što se predsednik francuske Makron pojavljuje kao osoba koja učestvuje u ovome, a ne Nemačka i Angela Merkel, jer on ima ambicije da Francusku vrati na globalnu scenu posebno pošto je Velika Britanija izašla iz EU, a čekaju ga i izbori.

– Francuska ne želi da bude u senci Nemačke i nije isključeno da se Pariz pojavi i kao neki faktor u posredovanju ali na onim osnovama koje su realne, što bi dovelo do nekog rešenja uz učešće globalnih igrača na čelu sa Rusijom – objašnjava Milivojević.

Na pitanje, zašto nema Nemačke na eventualnom pariskom susretu, Milivojević kaže:

– Za konačno rešenje Nemačka nije ni potrebna, već SB UN. Nemačka može da učestvuje sa pozicije EU ali ako se traži rešenje na osnovu Rezolucije 12 44 SB onda su tu relevantne stalne članice. S druge strane, Nemačka ima tvrd stav i ne nudi kompromis, a ako se želi doći do kompromisa, stav Srbije mora da bude uvažen. Prema tome, tu nema onih koji ne prihvataju real-politiku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here