EPA/Andrei Stasevich
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandra Lukašenko naložio je Ministarstvu odbrane da proceni da li još uvek treba držati dodatne snage na zapadnoj granici, ako će se vojne vežbe NATO-a u Poljskoj i Litvaniji uskoro završiti.

Lukašenko je održao „tradicionalni subotnji sastanak“ sa Savetom bezbednosti Belorusije.

– Prvo pitanje: o situaciji na zapadnoj granici. Želeo bih da čujem izveštaj ministra odbrane i načelnika Generalštaba o tome kakve korake predlažete za našu vojsku u bliskoj budućnosti. Tj. ako su trupe NATO-a u Poljskoj i Litvaniji završile (vojne vežbe) i ne pomeraju se, trebali bismo adekvatno reagovati. Mi ne možemo bez potrebe držati tamo vojsku u tolikom broju. Tim pre što to nije jeftino – rekao je predsednik.

– Ako se tamo i dalje odvijaju isti događaji, kao pre mesec dana (vežbe), iznesite vaše predloge za reagovanje u vezi s tim. Jednom rečju, dalje akcije naših oružanih snaga na zapadnoj granici zavisiće od razvoja situacije u Poljskoj i Litvaniji – rekao je Lukašenko.

Podsetimo, Lukašenko je izjavio ranije da je bio prinuđen da rasporedi skoro polovinu vojske duž zapadnih granica zemlje zbog povećane aktivnosti NATO-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here