EPA/ANDREI STASEVICH

Predsednik Belorusije Aleksandra Lukašenko naložio je Ministarstvu odbrane da proceni da li još uvek treba držati dodatne snage na zapadnoj granici, ako će se vojne vežbe NATO-a u Poljskoj i Litvaniji uskoro završiti.

Lukašenko je održao „tradicionalni subotnji sastanak“ sa Savetom bezbednosti Belorusije.

– Prvo pitanje: o situaciji na zapadnoj granici. Želeo bih da čujem izveštaj ministra odbrane i načelnika Generalštaba o tome kakve korake predlažete za našu vojsku u bliskoj budućnosti. Tj. ako su trupe NATO-a u Poljskoj i Litvaniji završile (vojne vežbe) i ne pomeraju se, trebali bismo adekvatno reagovati. Mi ne možemo bez potrebe držati tamo vojsku u tolikom broju. Tim pre što to nije jeftino – rekao je predsednik.

– Ako se tamo i dalje odvijaju isti događaji, kao pre mesec dana (vežbe), iznesite vaše predloge za reagovanje u vezi s tim. Jednom rečju, dalje akcije naših oružanih snaga na zapadnoj granici zavisiće od razvoja situacije u Poljskoj i Litvaniji – rekao je Lukašenko.

Podsetimo, Lukašenko je izjavio ranije da je bio prinuđen da rasporedi skoro polovinu vojske duž zapadnih granica zemlje zbog povećane aktivnosti NATO-a.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime