EPA/Toms Kalnins

Predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da BiH neće ući u NATO ako to ne žele Srbi i Republika Srpska.

“U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO – neće se ići u NATO”, rekao je Izetbegović sinoć u političkom magazinu Pečat na RTRS.

Međtim, on naglašava da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel jer to predstavlja sprovođenje ranije usvojenih odluka.

“Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam s liderom HDZ-a Draganom Čovicem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom potpisao 5. avgusta. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, redukovani ANP u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni deo, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe – da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati”, istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Saveta ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim rečima, blizu.

“Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mere će biti redukovan. Takodje, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO-u bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izadjemo iz ove situacije, pa ćemo se dogovarati dalje. Ja ne znam šta će biti za 10 godina”, istakao je Izetbegović.

On je poručio i da Savet ministara neće biti formiran bez izbornih pobednika iz Republike Srpske i odbacio mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa opozicionim stranka u RS SDS i PDP.

“Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om i čekamo ih”, rekao je on.

Kada je reč o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, Izetbegović smatra da je NSRS donela odluku o pitanju koje ne spada u njenu nadležnost.

“Građani Republike Srpske imaju svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, čija je to nadležnost, jer to nije nadležnost entiteta”, naveo je Izetbegović. Lider SDA je pojasnio zašto Republiku Srpsku ne naziva punim imenom, već “entitet RS”. “Ne volim da se deo BiH zove po jednom narodu, pa recimo i da je to po mom narodu”, rekao je Izetbegović.

 

1 COMMENT

  1. „Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona…”, pa šta je sa izborom Srba u kantonalnim strukturama vlasti u Federaciji BiH. Zar i to nije po ustavu i zakonu ali se godinama ne sprovodi. Pa šta je sa provedbom ustavnih odluka svih ovih godina koje se ne sprovode ?
    Sad se Bakir sjetio zakona i Ustava. Kad je do sada bilo kojem mandataru za Savjet ministara
    od 1996. godine postavljen bilo koji uslov osim onih koji su predviđeni zakonima i poslovnicima…
    Baš sada se sjetili kada je u pitanju Srbin iz Republike Srpske. A one srpske “funjare” stići će srpska pravda kad-tad. Vidjećemo se na sledećim izborima. Umjesto da blokiraju i spriječe svaki pokušaj ultimatuma Srbima i njihovim predstavnicima u strukturama BH vlasti i kantona, da se bore za univerzitete iz Republike Srpske, srpska nacionalna vijeća-klubove u kantonima, povratak i zaštitu Srba povratnika i njihovih imanja (koja su 80 posto pokradena i protivzakonito prisvojena, zna to Bakir !) Ako su pismeni neka čitaju šta piše a ne da tumače šta je napisano. Ako su pismeni !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here