pixabay.com

Nekad je normalno da nas svrbe grudi, ali ako se to događa često, savetujemo vam lekarski pregled. Iako je ovde lekarski pregled neizostavan, postoje načini kako sami da se preispitate šta su uzroci.

Osećaj je naprijatan, a koji mogu biti potencijalni razlozi, objasnila je bostonska doktorka Grečen Freling za Woman’s Day.

Možda imate ekcem

Ako po grudima imate osip koji svrbi i iritira, (a možda i na drugim delovima tela) to može biti ekcem – hronična upala kože praćena brojnim neugodnim simptomima kao što su velika suvoća i svrabež zahvaćenih područja.

– Najčešći je razlog taj da je koža “nesposobna” da održi hranjivost i dobre bakterije koje čuvaju od iritacije – kaže dermatološkinja Grečen Freling iz Bostona.

Jedna od 10 osoba ima neki oblik ekcema tokom života, a najčešće zahvata decu. Takođe, doktorka ističe da stres, grubi materijali na koži, osećaj hladnoće ili vrućine, deterdžent za rublje i perut kućnih ljubimaca mogu izazvati ovu pojavu.

Suva koža

Neka koža je prirodno suva, ali ako ste nedavno u svoju rutinu uveli neke nove, grube proizvode, upravo oni mogu biti razlog svraba. Dermatološkinja kaže da se koža treba samo dobro nahraniti, kako biste bili sigurni da je područje oko grudi suvo pre nego što obučete grudnjak kako ne bi došlo do trenja.

Ne perete često grudnjak

– Bilo koja prljava odeća, uključujući grudnjake, na sebi ima bakterije koje mogu iritirati i inficirati kožu – kaže doktorka. Grudi se nešto više znoje, a grudnjake bi zato trebalo prati jednom nedeljno. One sportske bi trebalo odmah posle vežbanja. Ipak, nije uvek stvar u čistoći grudnjaka već i u materijalu.

– Sintetički materijali, poliester i lateks jako iritiraju kožu, pa svi preporučuju pamuk – zaključuje dermatološkinja.

Rastu vam grudi

Tokom puberteta ili trudnoće, koža na grudima se rasteže toliko da uzrokuje svrab.

– Možete koristiti losione, kreme i gelove kako biste ublažile iritaciju – tvrdi doktorka. Takođe, upozorava da znoj pogoršava situaciju, pa bi bilo dobro redovno menjati grudnjake, piše ljepotaizdravlje.hr.

1 COMMENT

  1. А шта да радимо ако имамо хронични свраб између палчева на ногама? Јел то опасно?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here