EPA/Luca Zennaro
Helikopter patrolira iznad Đenove

Na najavu Lombardije o skorom otvaranju fabrika i ublažavanju mera, reagovao je predsednik južne, najmnogoljudnije regije Kampanja, Vićenco De Luka.

De Luka je najavio da će on u tom slučaju zatvoriti granice za stanovnike Lombardije i Veneta.

Njegove reči već su postale “slučaj” u italijanskoj štampi gde ga, između ostalog podsećaju da bi u tom slučaju trebalo zatvoriti granice i za pomoć koju ova južna italijanska pokrajina dobija od bogatog severa.

Lombardija je po broj zaraženih i broju umrlih, od početka pandemije, na prvom mestu i još uvek vodi po dnevnom broju zaraženih i preminulih: u poslednja 24 sata umrle su 243 osobe, a ukupno 33.434 je zaraženih.

Ipak, vlasti ove bogate regije gde je kocentrisana važna industrija, između ostalog, proizvodnja oružja i automobilska industria, najavljuju skori početak rada fabrika.

Novoizabrani predsednik moćne Konfindustrije (udruženja velikih industrijalaca), Karlo Bonomi je odmah po izboru kritikovao vladu zbog “konfuzije u donošenju mera i haotičnom vođenju vanredne situacije, a sada je najavio skoro otvaranje proizvodnih pogona.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije za Italiju Valter Rikjardi međutim upozorava da bi bilo opasno ubrzati proces “otvaranja” karantina.

– U tom slučaju rizikujemo da drugi krug zaraze koronavirusom, krene mnogo pre nego sto se sada predviđa, početkom septembra – rekao je on.

Po njegovim rečima “drugi talas infekcije koronavirusom u septembru, je siguran i sve dok ne pronađemo vakcinu, mala žarista virusa moraju se držati pod kontrolom”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here