Al Kaida u finansijskoj krizi

0

Pomoćnik američkog sekretara, koji je zadužen za pitanja finansiranja terorizma, Dejvid Koen rekao je da je Al Kaida ove godine u više navrata pokušavala da obezbedi dodatna sredstva, ističući da uticaj te organizacije slabi.

Koen je naveo da su vođe Al Kaide već upozorile da manjak fondova negativno utiče na regrutovanje i obuku novih boraca.

 

"Procenjujem da je Al Kaida u najgoroj finansijskoj krizi u poslednjih nekoliko godina i da stoga njen uticaj slabi", ukazao je Koen.

 

On je dodao da ta organizacija i dalje ima više donatora koji su "spremni, voljni i u mogućnosti" da im obezbede novčana sredstva, zbog čega bi situacija mogla da se promeni.

Talibani su, međutim, u boljoj finansijskoj poziciji, posebno zbog trgovine drogom u Avganistanu koja cveta, ukazao je Koen.

Talibanski borci

Specijalni američki izaslanik za Avganistan Ričard Holbruk rekao je da talibani uglavnom dobijaju sredstva od "privatnih dobrotvora" iz Persijskog zaliva.

Koen je napomenuo da je sada trend među ekstremističkim organizacijama da se, kako bi se finansirali, okreću kriminalu. On je naveo da je Hezbolah umešan u proizvodnju i prodaju ilegalnih kopija muzičkih diskova i softvera, kao i u krijumčarenje cigareta.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here