Alarmantno: Misteriozna materija preti da raznese Zemlju?

0

Foto: Ilustracija
 

Fizičari misle da misteriozna, nevidljiva supstanca koja se naziva tamna materija čini pet šestina od svih materija u Univerzumu. Prvi put je otkrivena snagom njenog gravitacionog privlačenja, koja očigledno pomaže Mlečnom putu i ostalim galaksijama da se “drže” zajedno s obzirom na brzinu kojom se okreću.

 

Naučnici su nedavno predložili teoriju po kojoj je tanak i gust deo tamne materije udaljen na 35 svetlosnih godina i smešten je duž centralne ravni Mlečnog puta, a samim tim i “seče” galaksiju sa zvezdama. Sunce putuje gore-dole, dok istovremeno kruži oko centra galaksije.

 

Ovo bi se desilo da Mesec ne postoji

 

Naučnici kažu da ovaj “disk” od oblaka, napravljen od tamne materije, može da poremeti orbite kometa u spoljašnjem Sunčevom sistemu bacajući ih unutra.

– Ovo bi moglo da dovede do katastrofalnih napada asteroida na Zemlju, poput onih koji su završili eru dinosaurusa – rekli su Lisa Rendal i Metju Ris sa Harvarda.

 

Prethodna istraživanja su sugerisala da meteorsko “bombardovanje” Zemlje raste i pada u ciklusu od 35 miliona godina. U prošlosti, naučnici su mislili da je kosmički okidač iz ovog ciklusa potencijalna “drugarska” zvezda Sunca sa dramatičnim imenom “Nemesis”.

 

Umesto da okrive ovu “zvezdu smrti” za katastrofe, Rendal i Ris su istakli da se ovaj mračni ciklus podudara sa sunčevim kretanjem kroz centralnu ravan Mlečnog puta. To nagoveštava da je tamna materija pravi krivac.

 

Istraživači su takođe analizirali kratere široke 20 kilometara koji su stvoreni u poslednjih 250 miliona godina. Oni tvrde da je tri puta veća šansa da su krateri uzrokovani ciklusom tamne materije, nego da se to samo nasumično dogodilo. Ovaj ciklus je možda ubio dinosauruse pre 67 miliona godina.

 

Naučnici su rekli da će Evropska svemirska agencija sa misijom Gaja otkriti da li postoji tamna materija. Misija je pokrenuta 2013. godine i stvoriće preciznu 3D mapu zvezda širom Mlečnog puta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here