Albanci likvidirali haške svedoke

0

Neki kosovski političari koriste ubistva kao sredstva političke "borbe": Bruno Vekarić

 

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić kaže u razgovoru za "Vesti" da će pomoći istrazi Euleksa povodom političkih ubistava na Kosovu, ali i informaciju da je u okviru Kosovske obaveštajna službe (ŠIK) postojalo posebno "Haško odeljenje" koje se bavilo zastrašivanjem, ucenama i ubistvima svedoka koji je trebalo da se pojave u tribunalu.

 

Strategija protiv Haga

Ako ste imali informacije, zašto ih ranije niste dostavili?
– Potpuno je drugačiji ambijent kada neko od neposrednih izvršilaca kaže "Da, ja sam ubijao po nalogu…". Predstavnike evropske misije upoznali smo sa činjenicom da je postojala strategija da se diskvalifikuju haški predmeti. Javno smo iznosili naša saznanja, a i u vašem cenjenom listu, pre nekoliko meseci, izneli smo takve tvrdnje za slučaj Ramuša Haradinaja.

Izjavili ste da ćete pomoći Euleksu povodom priznanja Nazima Blace za niz ubistava na Kosovu?
– Tako je, naša saznanja o ovom i sličnim događajima biće dostupna kolegama iz Euleksa. To je njihova istraga i mi smo spremni da pomognemo saznanjima do kojih smo došli istražujući "slučaj Limaj", odnosno logor Lapušnik.

 

Na osnovu čega ste došli do informacija?
– Naša saznanja bazirana su na istrazi o logorima u kojima su bili zarobljeni Srbi i drugi nealbanci. Njima je rukovodio Limaj.

 

Došli smo do podataka da su predstavnici ŠIK-a prvo nudili novac, a ako na to svedoci ne bi pristali, išlo se na fizičku likvidaciju. Imate slučaj kada jedan svedok menja iskaz kojim je teretio Limaja za ubistvo svoga oca za 150.000 evra.

Nikad kasno za istinu

Slučaj Blaca isplivao je u javnost uoči početka rasprave o nezavisnosti Kosova?
– Nismo mi ti koji o tome raspravljaju. A za istinu nikada nije kasno. I poslanik u Skupštini Kosova Geci izneo je slične stvari. Potom Blaca. Ne postoji politički rezon da neko prizna učešće u najgorim ubistvima, ako ona nisu istinita. A postoji veoma racionalan cilj koji su pojedini kosovski političari pokušali da ostvare ovakvim političkim ubistvima.

Drugi primer je postavljanje bombe u automobil svedoka. I on i njegov sin ostali su invalidi. Da li je to zastrašivanje svedoka, procenite sami. Da ne govorim o Haradinaju. U tom predmetu "nestalo" je devet posrednih ili neposrednih svedoka.

Imate li saznanja o umešanosti i Albanije u ova krivična dela?
-To nema veze sa Albanijom kao suverenom državom. Ima veze sa kosovskim političkim establišmentom.

Da li je tačno da je Tužilaštvo stupilo u kontakt sa četiri svedoka oko vađenja organa?
-Tačno je da činimo sve da raskrinkamo bandu koja je uradila ovaj monstruozni zločin. Imamo trag u četiri države. O tome šta smo uradili, obavestićemo javnost onda kada to bude u interesu istrage, ali pre svega porodice ubijenih i nestalih i izvestioca Dika Martija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here