U Bujanovcu raste cena kvadrata, niču brojne zgrade, stanovi se masovno prodaju, a Srbi meštani smatraju da je posredi naseljavanje pripadnika albanske nacionalne manjine.

Opština Bujanovac poslednjih meseci podseća na veliko gradilište. Gradi se nekoliko novih zgrada, a u novim stanovima uglavnom niko ne živi. Kvadrati se prodaju po nerealno visokim cenama, a stanove kupuju isključivo Albanci.

Srbi su zbunjeni celom situacijom, neki se čak i pribojavaju da se iza toga krije nekakva namera o iznenadnom naseljavanju većeg broja Albanaca, dok stručnjaci iz oblasti nekretnina tvrde da je reč o trendu koji je zavladao i koji je samo privremenog karaktera, pišu „Novosti“.

„Stvarno nam nije jasno zbog čega se grade te zgrade i ko kupuje stanove. Zgrade niču kao pečurke posle kiše, a stanovi su uglavnom prazni. Spekuliše se da se cena kvadrata kreće i do 700 evra“, priča jedan Srbin iz Bujanovca.

S druge strane, Darko Filipović iz agencije za nekretnine „Heroldo“ smatra da nema nikakvih teorija zavere, već da je reč o nezaustavljivom trenutnom trendu kupovine stanova u novogradnji.

Takav trend je pre nekoliko godina zahvatio Preševo, pa se sada tamo stanovi zbog prezasićenosti tržišta prodaju mnogo jeftinije nego u početku. Cena od oko 550 evra po kvadratu u Bujanovcu je u odnosu na veličinu i položaj opštine nerealno velika, smatra Filipović.

Iako niko ne želi otvoreno o tome da govori, po opštini se spekuliše o nelegalnoj gradnji i dogovoru sa opštinskim vlastima, što predsednik opštine Šaip Kamberi oštro demantuje.

„Nemamo nikakve veze sa tim radovima, nismo investitori. Ne učestvujemo u tome, osim u smislu izdavanja dozvola i sve to u skladu sa urbanističkim planom. Koliko ja znam, uglavnom su kupci iz dijaspore“, kaže Kamberi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here