EPA/Pavel Golovkin
Vladimir Putin

Šef parlamentarne frakcije vladajuće Socijalističke partije Albanije Taulant Bala ponovo je optužio „lica ruskog porekla i državljanstva“ za mešanje u parlamentarne izbore u zemlji 2017. godine finansiranjem opozicione Demokratske stranke.

– Neuspeh albanskog pravosuđa da pravilno istraži slučaj finansiranja Demokratske stranke i javno objavi dokaze o tome preko kompanije u Edinburgu u Škotskoj ohrabrio je određena lica ruskog porekla i državljanstva da finansiraju (lidera Demokratske partije) Ljuljzima Bašua, što je činjenica koja do sada nije istražena – rekao je šef parlamentarne frakcije, prenosi list „Albanijan dejli“.

– Ovo je alarmantan signal o tome kako političke stranke mogu postati predmet finansiranja država, od kojih nisu sve prijatelji Albanije. Svi se slažemo da Rusija nije prijateljska zemlja prema Albaniji – istakao je Bala.

Vladajuća albanska stranka iskazivala je svoje sumnje u mešanje Rusije u parlamentarne izbore 2017. godine, ali te sumnje nisu dovele do pravnih posledica.

Aktuelni albanski kabinet, na čijem je čelu premijer i lider Socijalističke partije Edi Rama, formiran je u septembru 2017. godine nakon poslednjih parlamentarnih izbora. U decembru 2018. Rama je preduzeo značajnu rekonstrukciju vlade zemlje usred masovnih studentskih protesta.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u proleće 2018. godine pretpostavku da se Rusija navodno mešala u parlamentarne izbore u Albaniji nazvalo apsurdnom izmišljotinom. Prema navodima Ministarstva, takve izjave imaju za cilj podrivanje odnosa između Moskve i Tirane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here