RTS Sajt - Zvanični kanal
LJiljana Smajlović

Sjedinjene Države bi insistirale na rešavanju ubistva njihova tri državljanina albanskog porekla, čak i da ne postoje albanski lobisti u Kongresu SAD koji nikada ne dozvole da neka godišnjica smrti braće Bitići prođe u tišini, smatra Ljiljana Smajlović, dugogodišnji novinar, urednik i dobar poznavalac američke politike.

Smajlović, međutim, primećuje da taj slučaj ovaj put treba posmatrati u kontekstu nezadovoljstva Kongresa prema najnovijim Trampovim spoljnopolitičkim potezima.

– Kongresna rezolucija koja traži snažniji pritisak na Srbiju donosi se u trenutku kada je ceo Kongres nezadovoljan Trampovim spoljnopolitičkim potezima koje nazivaju „izdajom“ lojalnih američkih kurdskih saveznika na severoistoku Sirije – kaže ona i dodaje da su Albanci, kao najlojalniji američki lokalni saveznici na Balkanu iskoristili ovaj trenutak.

Oni su kritike koje Trampu zbog Kurda upućuju i republikanci i demokrate, kaže, iskoristili da upozore spoljnopolitički establišment da im ne okreće leđa samo zato što su se okolnosti na Balkanu unekoliko promenile.

Komentarišući poruke koje je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preneo izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, Smajlović kaže da je žurbu ambasadora Grenela da srpsko-albanski konflikt razreši međusobnim priznanjem, pokvaraila upravo Evropska unija za koju je najavio da će tražiti od Beograda eksplicitno priznanje Kosova.

Šargarepa nije više na meniju

– EU je Grenelu pokvarila posao. Kako privoleti Beograd i Prištinu na bilo kakav kompromis kad je šargarepa ulaska u EU na duži rok sada skinuta sa menija – pita Smajlović i dodaje da ne vidi ni da Amerikanci imaju bog zna šta da ponude.

– Osim ako u ozbiljnu ponudu ne računamo slikanje sa Trampom u Beloj kući. Nikom u regionu ne ide voda na usta kad se seti političke sudbine Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva – zaključuje Smajlović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here