EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Poslanica pokreta samoopredeljenje Arbereš Krieziu – Hiseni izjavila je da uslovljavanje Kosova od strane EU i Srbije da se formira Zajednica srpskih opština neće doneti napredak u dijalogu, prenosi Kosovo pres.

Ona je rekla da se Kosovo ponovo uslovljava sa ZSO uz obrazloženje da će to dovesti do vizne liberalizacije.

– To se nije desilo ni kada smo bili uslovljeni razgraničenjem, tako da ne treba prihvatati još jedno uslovljavanje, jer smo postigli pozitivne rezultate u pogledu ispunjavanja kriterijuma. Ako smo u pravu da nismo ispunili kriterijume za viznu liberalizaciju, zašto bi nas onda uslovljavali drugim pitanjem a to je ZSO, pogotovo što je reč o etničkom udruženju koje je štetno, opasno i koje doprinosi nefunkcionalnosti naše države – rekla je ona.

Krieziu – Hiseni dodaje da je izvršna vlast spremna da napravi zajedničku državnu agendu za dijalog sa širokim političkim spektrom, ali ne na brzinu i uz prilagođavanje interesima Srbije.

– Mi treba da napravimo zajedničku agendu koja je u interesu naše države, u početku da se Srbija složi sa tom agendom, a mi isto to da uradimo sa agendom koju oni prave. Ali mi ne guramo napred agende koje odgovaraju samo jednoj strani, a ne drugoj, posebno agende koje štete integritetu, suverenitetu i politici jedne strane, u ovom slučaju Kosova – rekla je ona.

Prema njenim rečima, vlada je zainteresovana za napredak u dijalogu oko koga se slažu obe strane, umesto što se priča o pitanjima koja su u interesu samo jedne strane.

– Želimo da nas ravnopravno tretiraju, pokazujemo da smo spremni i nismo slaba strana kao u prošlosti u dijalogu, koja je bila spremna da potpisuje beskrajne sporazume od kojih je Srbija a ne Kosovo imalo koristi – rekla je poslanica Samoopredeljenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here