EPA/Valdrin Xhemaj

Nacionalni savet Albanaca u Crnoj Gori saopštio je da su neprihvatljivi ponovljeni postupci crnogorskih policijskih vlasti prema nacionalnoj zastavi Albanaca.

Kako navode u saopštenju, koje je potpisao predsednik Saveta Faik Nika, poslednji događaj, kada je albanski državljanin kažnjen sa 300 evra i proteran iz Crne Gore na mesec dana, jer je na manifestaciji “Koštanijada” istakao zastavu Albanije, “jasno pokazuje pravo lice jednog dela crnogorske policijske vlasti, koja koristi prilike i zakonske praznine ‘za kršenje’ zakona u Crnoj Gori da bi izrazili animozitet koji imaju prema simbolima i nacionalnom identitetu Albanaca”, prenosi RTCG.

Naveo je i da će Nacionalni savet obavestiti diplomatska predstavništva u Crnoj Gori o tom slučaju, i kvalifikovao te postupke kao “gaženje nacionalnih prava albanske manjine u Crnoj Gori”.

“Naš jasni i čvrsti stav jeste da nema i neće biti vlasti u Crnoj Gori koja će uplašiti Albance u ispoljavanju njihovog nacionalnog identiteta kroz nacionalne simbole i nasuprot povremenih tendencija za provokacije i pretnje. Albanci u Crnoj Gori su autohton narod, koji će očuvati i ispoljavati svoj nacionalni identitet pod svim uslovima i u svakoj situaciji ne ugrožavajući nikoga”, napisao je Nika.

On je poručo i da će Albanci nastaviti da ističu nacionalne zastave u danima kada albanski narod slavi 28. novembar – Dan nacionalne zastave.

2 COMMENTS

  1. Albanci u Crnoj Gori su poštovane komšije, ne znam zašto bi ih iko prepadao? Pokazali su se kao časni ljudio opdani svojoj domovini Crnoj Gori, pri čemu Albanija nema aspiracija prema Crnoj Gori, kao ni obratno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here