Albanci u Crnoj Gori žele ‘Prirodnu Albaniju’

0

Kočo Danaj je u razgovoru za podgorički dnevnik rekao da on nije na čelu stranke, nego nacionalnog pokreta te da Albanci većinski žele "Prirodnu Albaniju” i znaju kako da zaštite svoje simbole.

 

Ovo žele Albanci!
 

Na optužbu poslanika Dritana Abazovića da "pokušava da povampiri albanski nacionalizam”, Danaj je odgovorio "da ga ne zanimaju albanski političari, mada poštuje politički pluralizam”.

 

“Sve što me zanima jeste albanski narod. Političari su privremeni, narod je večan”, rekao je Danaj za "Dan".

 

Na reakciju Vlade Crne Gore u kojoj je navedeno da on i njegova Lista za Prirodnu Albaniju predstavljaju marginalnu političku strukturu u Albaniji Danaj kaže:

 

“Pravo je Vlade Crne Gore da misli šta god hoće. Ne predstavljam nikakvu političku stranku, već nacionalni pokret. Takođe, napisao sam platformu za "Prirodnu Albaniju" koja je poslata crnogorskoj vladi, jer je platforma prevedena na pet jezika. Moja misija, kao i onih koji me podržavaju, jeste da edukujemo Albance, gde god da su i koliko god da su razdvojeni, bili u dolini Preševa, u Crnoj Gori ili Makedoniji, o njihovim građanskim pravima, i mislim da smo postigli naš cilj. Takođe, mislim da je Vlada Crne Gore videla šta se desilo posle utakmice Srbija-Albanija”, odgovorio je Danaj.

 

On je podsetio da je “od Preševa, Bujanovca, Tetova, Skoplja, Prištine, Peći, Mitrovice, do Valone, Vašingtona, Brisela, Ženeve, Beča, Londona i drugih, bilo više od dva miliona Albanaca koji su osudili dešavanja na stadionu, to jest srpski nacionalizam, i prihvatili zastavu "Prirodne Albanije”, koja se pojavila na stadionu”.

 

“Verujem da smo svi videli komentare albanskih igrača iz Preševa, Prištine, Tirane i Skadra koliko su bili spremni da zaštite ovu zastavu. To je nacionalna svest, to znači da Albanci većinski žele "Prirodnu Albaniju” i znaju kako da zaštite svoje simbole. Ukoliko Vlada Crne Gore smatra da su milioni Albanaca marginalna grupa, to je njeno pravo. Ali je takođe to i njen problem”, ocenio je Danaj.

 

On je upitao da li je crnogorski premijer dobio poziv od strane srpskog kolege posle utakmice Srbija-Albanija i šta su razgovarali telefonom?

 

“To je veoma važno. Da li se gospodin Đukanović pridružio "liniji" koju je tražio Vučić, a protiv Albanaca i Albanije? Sada dolazimo do druge tačke koju vi pominjete nedostatak zvanične podrške albanske vlade u vezi sa ujedinjenjem Albanaca”, dodao je Danaj.

On je podsetio da je tri dana prije pada Berlinskog zida njemačka vlada izjavila da ne podržava ideju ujedinjenja dve Njemačke, ali posle tri dana, kada je nemački narod srušio zid, nemačka vlada je podržala ujedinjenje i to zapisala u nemačkom Ustavu.

“Da li ste znali da čak albanski Ustav priznaje albansko ujedinjenje u jednu državu kao legitimno pravo? Da li "zvanično" nije jednako "stvarno”, upitao je Danaj u razgovoru za "Dan".

 

“Imam kontakte sa mnogim albanskim političarima u Crnoj Gori. Ja slušam šta oni govore, a oni slušaju šta ja govorim. Njima sam govorio i stalno im ponavljam da moraju da se bore da Albanci u Crnoj Gori budu ravnopravni sa crnogorskim i srpskim narodom. Ali, Albanci u Crnoj Gori su podržali ideju "Prirodne Albanije", jer nisu ravnopravni sa crnogroskim i srpskim narodom”, rekao je Danaj.

 

Lider pokreta za “Prirodnu Albaniju” dodao je i da je njegova ideja ključ za mir u regionu.

 

“Želimo da živimo u miru sa susedima, ali ne kao u basni "Vuk i jagnje”. Želimo da živimo u miru sa svojim susedima, ali da mi budemo u našoj kući. Konačno, želimo da živimo u miru sa svojim susedima, ali ne sa onim susedima koji uzvikuju "Ubij Albance”, kao što se dogodilo u Beogradu”, zaključio je Danaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here