commons.wikimedia/Preshevaa
Preševo

Šef Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa kazao je da građani opština Preševo, Medveđa i Bujanovac treba da imaju ista prava kao Srbi u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da će sporazum Kosova i Srbije uticati na živote Albanaca na jugu Srbije.

– Nema razloga da Srbi na Kosovu imaju više slobode, više prava i više ravnopravnosti od Albanaca iz ‘preševske doline’. Nema razloga da se to pravo oduzima Albancima, sve dok se može postići dogovor. Stabilan sporazum između Kosova i Srbije bi stvorio veći prostor za napredak i Srbije i Kosova, tretirajući zajednice i u Srbiji i na Kosovu po istim standardima, jer dvostruki standardi zaista stvaraju prostor za buduće tenzije i sukobe – rekao je on.

Kako je rekao izuzetno je važno da se sporazumi sprovode, isto kao i da se postigne stabilan, međunarodno obavezujući sporazum.

– Na kraju će doći do trajnog mira i ostavićemo generacijama koje dolaze prostor za napredak, za više slobode i jednakosti i za evropsku budućnost – izjavio je Mustafa.

Predsednik albanskog nacionalnog saveta je dodao da je zahtev stanovnika “doline” da imaju svoja prava kao stanovnici četiri opštine na severu Kosova.

– Albanci Preševske doline su teškoj situaciji. Sve je teže u pogledu ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava. Sveobuhvatni sporazum Kosova i Srbije imao bi direktan uticaj na živote građana Preševske doline – naveo je on.

Mustafa je naglasio da Kosovo i Srbija moraju da postignu dogovor o registarskim tablicama i dokumentima pre 1. septembra.

– Smatram da je u okviru kosovskog ustavnog i državnog prava da uspostavi meru reciprociteta prema Srbiji. Ali, istovremeno se nadamo da će do 1. septembra biti postignut dogovor između Kosova i Srbije. Važno je postići dogovor koji bi olakšao je uspostaviti više prostora kretanja ljudi, robe, kapitala – naglasio je on.

5 COMMENTS

  1. Pa nije Problem.Maltretiranje,batinanje,pucanje,kidnapovanje,vadjenje organa!Ako vam je to zelja!!

  2. Idi čoveče u Albaniju imaš matičnu državu Albaniju ako ti Srbija ne odgovara, šta ste se zakačili kao krpelji i pravite probleme!

  3. Srbi sa severa Kosava odbijaju da uzmu Kosovske Papire,pa ce imati ista prava kao Srbi iz Kninske kraine,
    A Albanci u Srbiji cinimise da imaju papire Srbije.
    Anastasija ima pravo ,ko ne voli Drzavu gde zivi ide u Maticnu koja mu se svidja.
    Zalosno za obicne ljude oni uvek su manipulisani dok burokrati profitiraju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here