Savet albanskih ambasadora pozdravio je nastavak razgovora između Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa, navodeći da bi razgovori trebalo da se završe uzajamnim priznavanjem, prenosi Koha.

– Ovo ne samo da bi bilo u najboljem interesu obe zemlje, već bi predstavljalo veliki korak ka jačanju mira, stabilnosti i evroatlantske perspektive našeg regiona – kaže se u saopštenju Saveta.

Predstavnici ove organizacije takođe su poslali poruku specijalnom izaslaniku za dijalog Miroslavu Lajčakuu, ohrabrujući ga da se u ovom procesu “i dalje rukovodi principima na kojima se dijalog gradi uzdržavanjem od beskorisnih emocionalnih stavova”.

S druge strane, oni su takođe podstakli predstavnike Kosova i političke snage da se profesionalno uključe u razgovore.

– Savet albanskih ambasadora veruje da su stabilnost i prosperitet našeg regiona neraskidivo povezani sa garantovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države, poštujući principe demokratije i ljudskih prava i štiteći i unapređujući položaj etničkih manjina – navodi se u saopštenju.

Savet je naglasio važnost liberalizacije viznog režima za Kosovo od strane Evropske unije što je pre moguće, jer su svi uslovi odavno ispunjeni.

– Budućnost Republike Kosovo je pod kišobranom EU i NATO, a evroatlantske vrednosti su duboko oličene u temelju države Kosovo – zaključuje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here