Lična arhiva

Posle višednevnih tenzija i upada specijalaca na sever Kosova, tenzije su se proširile i na Metohiju, u dve najizolovanije srpske enklave, Velikoj Hoči i Orahovcu. Kosovska policija i carina upali su u Veliku Hoču u vinariju porodice Petrović kako bi im zaplenili 40.000 litara vina i rakije. Samo nekoliko kilometara dalje, u Orahovcu, građevinska inspekcija je u pratnji policije sprečila meštane da započnu sa popločavanjem platoa ispred škole.

– Jasno nam je da žele da nas ugase kao narod. U Velikoj Hoči, ali i Orahovcu ne prođe mesec, a da se nešto loše ne dogodi, narod živo u konstantnom strahu zbog čega sve više odlazi. Sada im je valjda namera da i nama, najupornijima poruče da smo višak mada smo svoji na svome – kaže Miroslav Lukić, predsednik lokalnog odbora Velike Hoče.

On objašnjava da je narod ove enklave od srede na ulicama i da je i “srcem i telom” uz porodicu Petrović kojoj carina želi da otme više od 40.000 litara vina i rakije.

– U Velikoj Hoči se vekovima unazad pravilo i vino i rakija i po tome smo poznati u celom svetu. Od toga i živimo. Svima je jasno da su se Petrovići našli na udaru samo zato što su najveći proizvođači, a da će onda i krenuti i na nas ostale vinare. Vlasnik, Srđan Petrović je predložio kosovskoj carini da plati sve kazne ili naknade, sve što treba, ali oni to odbijaju. Trenutno prave put za cisternu koja će prići vinskom podrumu. I sve sorte vina, kao i rakiju će usuti u taj jedan tanker. Dakle, to piće će na kraju bi bačeno. To im i jeste cilj, da nas toliko ekonomski unište da sami odemo – priča u jednom dahu Lukić koji je potvrdio saznanja “Vesti” da se Vinarija Petrović našla na udaru zato što je svoje proizvode etiketirala na ćirilici i sa oznakom porekla: “Kosovo i Metohija”.

– Koliko smo saznali, policija je u vinariji pronašla i majicu na kojoj je pisalo “Tu sam rođen, tu ostajem”. Koga taj slogan može da vređa? Plašim se da će se sledeći put okomiti i na ikone po našim domovima, jer nema kuće bez svog sveca. I oni će im smetati – ogorčeno zaključuje Lukić.

“Vesti” su se nakratko čule i sa Božanom Petrović, majkom srpskog vinara iz Velike Hoče.

Ova žena kroz suze objašnjava da njen sin nije prekršio ni jedan zakon.

– Zbog korone dve godine nije mogao da prodaje ni vino ni rakiju zbog čega su i napravljen tolike zalihe. Trebalo je navodno da ponovo aktivira firmu, ali za to je imao rok do 15. januara, ali to ih nije zanimalo. Ne znate vi deco koje smo sve muke pretrpeli i opet smo ostali i opstali. Ako nam oduzmu to što imamo od čega ćemo da živimo – priča u suzama Božana Petrović.

Policija u vinariji

Oko 14 časova policija je uspela da uđe u podrum Vinarije Petrović u Velikoj Hoči i da konfiskuje robu koja se nalazila unutra. Veliki broj građana ova enklave prethodno je bezuspešno pokušao da ih spreči praveći živi zid. Kad je obruč probijen, jedan od članova porodice se popeo na krov i zapretio da će da skoči ukoliko se nastavi sa terorom, dok se vlasnik, Srđan Petrović vezao za banderu, ali i pozvao građane da ne nasedaju na provokacije i da ostanu mirni kako ne bi došlo do težih incidenata. Međutim, jake policijske snage su ih pomerile i omogućile radnicima carine da započnu sa pretakanjem vina i rakije.

Šok-bombe na severu

U sredu uveče, u severnom delu Kosovske Mitrovice nepoznata lica iz automobila u pokretu bacila dve šok-bombe u multietničkim naseljima Bošnjačka mahala i Mikro naselje.

Iz policije navode da su u svim opštinama na severu Kosova raspoređene dodatne snage kosovske policije čiji pripadnici zajedno sa policijom Euleksa i Kfora drže pod kontrolom javni red i mir.

“Situacija je incidentna i zato pozivamo građane da ne nasedaju na provokacije i uzdrže se od bilo kakvih poteza koji bi mogli ugroziti kako njihovu, tako i opštu bezbednost”, ističu iz policije.

Zarobiše i kamen!

Olivera S. Radić, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Orahovcu, objavila je na svom Fejsbuk nalogu nekoliko fotografija o “oduzetom kamenu” za gradnju platoa ispred škole.

“Dok u Velikoj Hoči prete da će Vinariji Petrović oduzeti vino, u Orahovcu su stopirali radove na popločavanju platoa ispred škole. Da podsetimo, kad su radili ulicu pre godinu dana, nisu uredili taj deo, pa je srpski narod uzeo stvar u svoje ruke, ali zarobiše nam kamen. Zamislite zarobili nam kamen. Kamenu kocku spremnu da nam poploča stazu do škole i crkve”, navela je Olivera S. Radić.