Albanci zovu srpske privrednike da ulažu u Kosovo

0

Ekonomsko zbližavanje Srbije i tzv. Kosova (Foto: Ilustracija)
 

On je novinarima u Kragujevcu rekao da su na Kosovu napravljene velike reforme u fiskalnoj politici i obezbeđeni podsticaji za privrednike koji investiraju i zapošljavaju nove radnike.

 

Shanini je predvodio delegaciju privrednika sa Kosova koji su u petak u hotelu "Šumarice" u Kragujevcu sa privrednicima iz Šumadije učestvovali na Forumu privrednika Srbije u Kosova u organizaciji Regionalne privredne komore.

 

Na tom skupu je potpisan Memorandum o saradnji Biznis alijanse Kosova i Regionalne privredne komore Kragujevac. Shanini je rekao da taj sporazum "mnogo znači za saradnju privrednika" i podsetio da je njemu prethodilo više sporazuma između premijera Srbije i Kosova u Briselu koji su omogućili "saradnju bez prepreka".

 

"Mi radimo puno sa Srbijom, uvozimo robu u vrednosti preko 280 miliona evra, a izvozimo u Srbiju u vrednosti više od 20 miliona evra", rekao je Shanini.

 

On je naveo da su privrednici sa Kosova zaintersovani da šire prodaju svojih proizvoda u Srbiji, kao i da je tržište Kosova otvoreno za više srpskih proizvoda.

 

"Odmah posle rata mi smo uvozili robu iz Srbije za milijarde evra. To znači da privrednici nikada nisu gledali prošlost nego uvek budućnost i ovaj naš današnji sporazum je nova budućnost i otvara se put saradnje", rekao je Shanini.

 

Prema njegovim rečima, Kosovo imamo nekoliko "veoma interesantnih" proizvoda za Srbiju, kao što su ugalj, feronikl i prehrambena roba, i tu je šansa za poslovnu saradnju. On je naveo da je od proizvoda iz Srbije tržištu Kosova "sve interesantno", a da su se do sada najviše uvozili građevinski materijal i prehrambeni proizvodi.

 

Predsednik Regionalne privrede komore Kragujevac Dušan Puača je rekao da će sprorazum o saradnji doprineti proširenju poslovne saradnje, ali i da se definišu problemi i smanji siva ekonomija koja je bila prisutna u dosadašnjoj razmeni Srbije i
Kosova. Puača je kazao da su procene da zbog sive ekonomije obe strane gube
godišnje preko 500 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here