EPA/Armando Babani
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel skinula je sa trona Džoa Bajdena, Bila Klintona, Medlin Olbrajt i druge američke zvaničnike koji su važili za omiljene lidere među kosovskim Albancima.

Ovakav obrt politički analitičar Dragomir Anđelković vidi u proračunu Albanaca – Nemačka im je sada potrebnija i pokušavaju da stvore privid o popularnosti Merkelove na Kosovu.

Prema istraživanju koje je obavio prištinski Institut za političke studije, u studiji o naklonostima kosovskih građana Merkelova je odnela ubedljivu pobedu nad ostalim ponuđenim kandidatima i to sa 66 odsto. Odmah iza nje je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sa 14 odsto, dok su Amerikanci osvojili samo devet odsto glasova.

– Albanci su uvek bili pragmatični i svoje interese su pokušavali da realizuju oslanjajući se na neku silu za koju misle da je dominantna u regionu. Oni shvataju da će Nemačka voditi, kada je reč o Zapadu, glavnu reč na Balkanu, odnosno da Bajdenova pobeda ne znači povratak Amerike na Balkan, već davanje zelenog svetla Vašingtona Berlinu da bude faktor koji će pokušati da nametne ono što zapad želi – rekao je Anđelković za Sputnjik.

Anđelković podseća da je Bajden stalno u prvi plan isticao saradnju sa Berlinom i naklonost prema evroatlantskoj saradnji, pa se može očekivati da će on pustiti Berlin da bude u prvom planu kada je reč o Kosovu, kao i da će biti na strani Nemačke.

– Tramp je imao sukob sa Berlinom, a za razliku od njega, Bajden ga neće imati ni po pitanju EU ni po pitanju vođenja politike na Balkanu. Samim tim jasno je da će u dijalogu Beograda i Prištine Nemci imati ključnu ulogu – zaključuje Anđelković.

1 COMMENT

  1. Ko god da je u Ameriki na vlasti za nas je to manje opasno nego kad nam sole rane Nemci. Nemci nikada nisu gotivili Srbe (a ni ostale Slovene) pa koliko god da se prikazuju fini. A kad je žena na vlasti to je još opasnije. Od svih evropskih naroda Srbi su mentalno nekako najblizži Amerikancima i zato rekoh da su Ameri manje zlo — ali što je tu je i mi imamo svoje adute pa nek izvole! Bumerang se vrti u krug i miran padne pred onog ko ga je poslao!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here