EPA
Albaneze i Morison u Parlamentu

Savezna vlada Australije podneće zahtev da se javno osude postupci bivšeg premijera Skota Morisona, koji je tokom mandata doneo odluku da tajno imenuje samog sebe na čelo nekoliko federalnih ministarstava.

Aktuelni premijer Entoni Albaneze saopštio je u ponedeljak da se kabinet složio da pokrene taj predlog u Parlamentu tokom ove nedelje, koja je ujedno poslednja nedelja zasedanja u 2022.

S obzirom na to da laburisti imaju većinu u Predstavničkom domu Parlamenta, očekuje se da će predlog biti usvojen, bez obzira na to kako će glasati opozicija, manje stranke i nezavisni kandidati.

Morison je tokom vanrednog stanja za vreme pandemije kovida-19 u tajnosti imenovao sebe u nekoliko ministarstava, uključujući portfelje trezora, zdravstva i unutrašnjih poslova, kakko bi mogao da upravlja i ovim ministarstvima, pored toga što je u svakom resoru postojao ministar.

Interesantno, o Morisonovoj odluci nisu znali mnogi članovi vlade, pa čak i neki od ministara u čijim portfeljima se imenovao.

Krajem prošle nedelje, u parlamentarnom izveštaju o Morisonovim postupcima, utvrđeno je da su oni “nagrizali poverenje u Saveznu vladu“.

Premijer Albaneze je potvrdio da se kabinet složio da primeni svih šest preporuka iz izveštaja i da po svakoj osudi postupke Morisona. Ali, neće ostati samo na tome, već će svaka od ovih stavki biti uneta u buduće zakonske odredbe.

– Kasnije ove nedelje uvešćemo zakone koji će obezbediti da se ovako nešto nikada više ne ponovi. Takođe, Donji dom će podneti zahtev protiv poslanika za sedište Kuk (Skot Morison), na osnovu rezultata do kojih su došli Virdžinija Bel i istraga – istakao je Albaneze.

Kako je naglasio premijer, ovi koraci su neophodni kako bi građani Australije znali da će oni koji krše kodekse u Saveznom parlamentu i ubuduće biti pozvani na odgovornost.

– Ovde se radi o odgovornosti našeg demokratskog sistema i o tome da li je parlament ispravno funkcionisao u proteklom periodu. Takođe, reč je i o odnosu između premijera i naroda Australije, koji očekuje da njegovi izabrani zvaničnici budu pozvani na odgovornost za svoje pogrešne postupke kroz naše parlamentarne procese – poručio je Albaneze.

Predlozi za takozvano cenzurisanje, odnosno za osudu postupaka, omogućavaju poslanicima da izraze svoje neslaganje sa drugim kolegama.

Međutim, sa pravne strane ovaj potez nema nikakvu težinu, niti sa sobom nosi bilo kakve direktne pravne posledice.

Kroz istoriju parlamentarizma u Australiji, ovakve javne osude su neuobičajene i naročito je veoma retko da se bivši premijer suočava s njima.

Ipak, poruka koju laburistička vlada time želi da pošalje, pre svega je da ovakvi potezi kakve je vukao Morison tokom pandemije više neće moći da se ponove.

Politički motivisan potez

Savezna opozicija će se usprotiviti predlogu vlade, za koji je poslanik liberala u Parlamentu Džejms Paterson rekao da je “politički motivisan“.

– Ne mislim da je slučajno što je premijer objavio izveštaj Virdžinije Bel baš u petak popodne, dan uoči državnih izbora u Viktoriji. On je time pokušao da našteti brendu naše stranke i da dobije traži političku prednost u Donjem domu – rekao je Paterson.

Morison se poziva na pandemiju

Posle objavljivanja izveštaja prošle nedelje, Skot Morison je u izjavi na društvenim mrežama istakao da je njegova odluka usledila zbog vanredne situacije i potrebe da se hitno reaguje.

– Kao premijer sam imao veću svest i saznanja o pitanjima koja se tiču nacionalne bezbednosti i nacionalnog interesa, nego što je to bio slučaj s pojedinim ministrima, a pogotovo sa istragom. Zato ovakvi rezultati istrage ograničavaju mogućnost trećih strana da donesu konačne zaključke jer nemaju dovoljno saznanja – rekao je Morison.

Njegove reči opovrgla je Virdžinija Bel, koja je nadgledala istragu, rekavši da “ovlašćenja koja je Morison dao sebi nad nekim od portfelja imaju malu ili nikakvu vezu s pandemijom”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here