Tanjug/AP

Entoni Albaneze je novi, 31. premijer Australije. Posle devet godina neprekidne vladavine Liberalno-nacionalne koalicije, Laburistička partija je odnela pobedu na izborima i formiraće novu saveznu vladu.

Međutim, za sada se ne zna da li će biti većinska ili manjinska, s obzirom na to da do objave zvaničnih rezultata neće biti izvesno da li će najjača stranka u zemlji imati neopodnih 76 poslanika u Predstavničkom domu.

Prema preliminarnim rezultatima, laburisti bi trebalo da imaju 74 sigurna sedišta, ali ishod glasanja u nekoliko izbornih jedinica ostaće neizvestan sve dok se ne prebroje svi poštanski glasovi.

Ono što je izvesno, Albanezeova vlada će moći da dobiju podršku Stranke zelenih ili nekoliko nezavisnih kandidata, kako bi formirala manjinsku vladu.

U pobedničkom govoru, Entoni Albaneze je obećao bolju budućnost za sve Australijance. Ipak, njegova prva poruka bila je upućena autohtonim narodima Australije.

– Odajem priznanje tradicionalnim vlasnicima zemlje na kojoj smo se okupili danas i posvećujem se sprovođenju Uluru saopštenja iz srca u potpunosti – poručio je Albaneze.
Zahvaljujući se građanima na poverenju, Albaneze je istakao i da će u naredne tri godine učiniti sve za bolju budućnost i da će njegova vlada raditi na tome da ujedninjuje Australijance, a ne da ih deli.

Novi premijer je podsetio na svoje skromne početke, naglašavajući da je odrastao u socijalnom stanu sa samohranom majkom koja je bila u invalidskoj penziji.

– Sunarodnici Australijanci, rezultati ovih izbora govore mnogo o tome koliko je Australija velika zemlja. Dečak koji je odrastao u “hausingu” u Kemperdaunu, večeras stoji pred vama kao premijer Australije! Moja majka je sanjala o boljem životu za mene i ja se nadam da će moj životni put biti inspiracija za Australijance da dosegnu zvezde – rekao je Albaneze.

Novi premijer je najavio da će njegova vlada biti posvećena datim obećanjima i da će od prvog dana raditi na rešavanju problema klimatskih promena, na statusu žena u australijskom društvu, jačanju univerzalnog zdravstvenog osiguranja kroz Mediker, uspostavljanju anti-korupcijske komisije na nacionalnom nivou.

– Takođe, želim da Australija i dalje bude zemlja u kojoj bez obzira na to gde neko živi, kako se zove i preziva, koje je vere ili koga voli, nema ograničenja na svom životnom putu – istakao je Albaneze.

Nešto ranije, dosadašnji premijer Skot Morison je izašao pred svoje pristalice i članove stranke, kako bi objavio poraz.

– U noći kao što je ova, prikladno je priznati da naša demokratija funkcioniše. Uvek sam verovao u Australijance i njihov sud i uvek sam bio spreman da prihvatim njihovo mišljenje, a oni su večeras doneli svoju presudu. Čestitam Entoniju Albanezeu i laburistima i želim njemu i njegovoj vladi sve najbolje – poručio je Morison, naglasivši da ostavlja Australiju novoj vlsti u mnogo boljem stanju nego što je bila pre devet godina kada su liberali došli na vlast.

Može se reći da je Liberalna stranka doživela strahovit poraz na ovim izborima. Ali ne od laburista, već od nezavisnih kandidata. Ispostavilo se da su strahovanja Skota Morkisona bila ispravna, jer su nezavisni odneli nekoliko sigurnih sedišta njegovoj stranci.
Najšokantniji su porazi dosadašnjeg državnog blagajnika Džoša Frajdenberga od Monik Rajan u izbornoj jedinici Kujong u Melburnu, kao i krah Trenta Cimermana u Severnom Sidneju od Kajli Tink.

Zatim, Dejv Šarma je izgubio Ventvort na istoku Sidneja od Alegre Spender, a Morisnova lična kandidatkinja Ketrin Divs je glatko poražena od Zali Stegal u Varingi, na severnim plažama Sidneja.

Bez poslaničkog mesta ostao je i dosadašnji ministar za autohtona pitanja Ken Vajat, ali je on izgubio od kandidata iz Laburistilke partije.

Biće zanimljivo videti i ko će sve ući u Parlament. Pored još dva sigurna sedišta koje je uzela Stranka zelenih, poslaničkom mestu se nada još jedan broj nezavisnih kandidata.
Za sada se sa sigurnošću zna: Laburisti će imati najmanje 72 predstavnika, Koalicija 55, a svi ostali 13. Još 11 izbornih jedinica treba da dobije pobednika u narednim danima, kada se prikupe svi glasovi pristigli poštom.

Jedno je sigurno, Australija će u naredne tri godine imati novu vladu koj će predvoditi 59-godišnji Entoni Albaneze.

Daton menja Morisona

Dosadašnji premijer Australije Skot Morison je u govoru u kojem je priznao poraz na izborima, objavio i da se povlači sa čela stranke. S obzirom na to da je veoma uticajni član Liberalne partije Džoš Frajdenberg pretrpeo veliki neuspeh na izborima jer nije sačuvao sedište u Parlamentu, na listi kandidata za Morisnovog naslednika odskače jedno ime – Piter Daton. Dosadašnji ministar odbrane uspeo je da odbrani pobedu u svojoj izbornoj jedinici Dikson u Kvinslendu, iako je borba sa laburistkinjom Ali Frans bila neizvesna. Daton je i pre četiri godine, prilikom smenjivanja Malklolma Trnbula sa čela stranke bio prvi “izazivač”.

Kreg Keli “ispao“ iz Parlamenta

Stranka ujedinjena Australije doživela je veliki neuspeh, pošto je njen najjači kandidat Kreg Keli ostao bez poslaničkog mesta. Iako je držao sedište Hjut još od 2010. godine, ispostavilo se da su birači na jugu Sidneja ipak osali lojalni Kelijevoj prethodnoj stranci, liberalima, a ne njemu. Glavni adut UAP zhauzeo je tek treće mesto u svojoj izbornoj jedinici.

Gubitnica Kristina Kenili

U velikom slavlju Laburistička stranka je imala i jednu veliku gubitnicu. Dosadašnja senatorka Kristina Kenili izgubila je trku za Donji dom parlamenta od nezavisne kandidatkinje Daj Li u izbornoj jedinici Fauler. Sedište na zapadu Sidneja, u kojem živi najveći broj Srba u Australiji, posle nekoliko decenija prvi put u Parlamentu neće predstavljati laburisti. Kristina Kenili je uspela da izguvi prednost od 17 posto glasova, a razlog pre svega leži u činjenici da je dovedena u Fauler kao “padobranac”, pošto ona inače živi na severnim plažama Sidneja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here