Vesti
Savezni premijer Entoni Albaneze

U utorak je formalno započeo s radom 47. australijski parlament. To je prilika da se Entoni Albaneze prvi put obrati poslanicima kao savezni premijer.

Novi parlament izgleda sasvim drugačije od prethodnog. Laburisti imaju 76 članova, dok se broj Koalicije smanjio na svega 58.

Unakrsna klupa biće najveća u istoriji, sa 16 poslanika, uključujući četiri predstavnika Zelenih.

Ovo će biti i parlament u kojem je zastupljeno više žena.

Oko 40 odsto novog saziva čine pripadnice lepšeg pola, pošto je 58 žena izabrano u Donji dom, uključujući 19 novih poslanika, dok najmanje desetak novoizabranih poslanika dolazi iz kulturno i jezički različitih sredina.

Tanak novčanik

Jedva da je prošao i jedan dan od izbora da Albaneze nije spomenuo “dug vredan milijarde dolara“ koji je nasledio od Koalicije.

To je razlog da vlada odbija pozive za dodatnu potrošnju, uključujući mere za borbu protiv pandemije.

Ujedno je spremna da nastavi čvrstu politiku po pitanju novih izdataka dok radi na tome kako da finansira izborne obaveze i poboljša budžetsku poziciju.

Ministarka finansija, Kejti Galager, jasno je stavila do znanja da su ona i blagajnik Džim Čalmers već rekli ministrima da “obuzdaju entuzijazam“, kada su u pitanju velike ideje o potrošnji.

– Svaki rez je težak i najlakši način je ne trošiti. Ovo je poruka koju sam poslala ministrima, koji očigledno imaju mnogo velikih i sjajnih ideja šta bi želeli da urade – izjavila je ministarka.

Očekuje se da će budžetsko ograničenje biti ključna tema ekonomske izjave koju će Čalmers dati Parlamentu u četvrtak, a vlada već upozorava na suočavanje s teškim ekonomskim vremenima koja su pred Australijom.

Vladi se žuri

Laburisti planiraju da uvedu niz zakona u prvih dve nedelje u Parlamentu.

Prvi zadatak je novi zakon o klimatskim promenama, kojim će se propisati cilj smanjenja emisija od 43 odsto do 2030, zajedno s novim režimom izveštavanja i praćenja.

Takođe, planirano je uvođenje zakona za desetodnevno odsustvo zbog nasilja u porodici, ukidanje bezgotovinske socijalne kartice, zakon za uspostavljanje australijskih poslova i veština, kao i zakon o reformi nege za starije osobe.

Počele su ozbiljne konsultacije u vezi sa predlogom zakona za uspostavljanje Savezne komisije za borbu protiv korupcije, koju su laburisti obećali da će uvesti već u septembru.

Ograničena saradnja

Način na koji vlada postupa sa svojim zakonodavnim prioritetima biće test Albanezeove posvećenosti da se bavi politikom drugačije, pošto je nakon izbora izjavio da želi da vidi “inkluzivniji Parlament“.

Pregovori sa Zelenima o nacrtu zakona o klimi su teško počeli, a premijer je nagovestio da vlada ne želi da se odrekne svog cilja smanjenja emisije od 43 odsto, za koji manjinska stranka smatra da nije dovoljno dobar.

Ministar klime i energetike, Kris Boven, kazala je da je spremna da razmotri razumne izmene zakona, i da je tokom protekle nedelje razgovarala s predstavnicima manjinskih stranaka i Zelenima.

Pošto je poslanike ovih stranaka dovela u “ofsajd“, sa smanjenjem kadrovskih prava, vlada je pokušala da povrati dobru volju nezavisnih stranka tako što je pristala da obezbedi da imaju pravičnu zastupljenost u vreme postavljanja pitanja, dodeljeno vreme za govor i doprinos u parlamentarnoj debati.

Takođe, generalni tužilac, Mark Drajfus konsultuje ove poslanike o novom zakonu o integritetu u nizu okruglih stolova, koje su nezavisni poslanici pozdravili.

Reformski nastrojen

Albaneze je jasno stavio do znanja da neće “protraćiti ni dan u vladi“, i da nastoji da ispravi prošlu deceniju neaktivnosti Koalicije.

Klima i energija su ključne oblasti u kojima vlada želi da sprovede velike reforme, ali zaposlenja i veštine, proizvodnja, briga o deci i vođenje računa o starijima ili manje sposobnim takođe, stoje u redu za zakonsku promenu.

Premijer je takođe, postavio ambiciozan plan za uspostavljanje glasa autohtonog naroda u Parlamentu, obećavajući da će održati referendum u sadašnjem mandatu vlade, potencijalno, već sledeće godine.

Dosledni obećanjima

Premijerov nalet međunarodnih poseta, nakon pobede na izborima, bio je fokusiran na to da pokaže da je geostrateška pozicija Australije u odnosu na SAD i Kinu ostala, uglavnom, nepromenjena.

Vlada je nagovestila da neće prekršiti nijedno predizborno obećanje, uključujući smanjenje poreza u trećoj fazi koje je u potpunosti podržala.

S obzirom na to da je veći deo predizbornog govora Albanezea bio uokviren oko strategije “sigurne promene“, jasno je da premijer nema nameru da previše uzburka strasti i da “leti perje“ na sve strane, barem ne za sada, dok cilja na pripremu da osvoji drugi mandat u 2025.

Male izmene u sektorima

Albaneze je zamenio par ključnih sekretarskih mesta, uključujući imenovanje Gline Dejvis za šefa Odeljenja premijera i kabineta, ali nije došlo do masovne “čistke“, sa šefovima trezora, zdravstva, unutrašnjih poslova i odbrane.

Albanezeova vlada je takođe, odlučila da produži mandat najvišim vojnim šefovima zemlje za još dve godine, ostavljajući Angusa Kembela na čelu odbrambenih snaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here