EPA/Valdrin Xhemaj
Premijer Albanije Edi Rama

Analitičar Redžep Šahu kaže da se ne treba nadati da će Albanija pomoći Kosovu u članstvu u međunarodnim organizacijama i obezbeđivanju novih priznanja, prenosi Bota Sot. Naveo je da Albanija nema moć, uticaj ili kredibilitet da prijavi ili preporuči Kosovo međunarodnim organizacijama ili Ujedinjenim nacijama, jer da ima, do danas bi to uradila.

On smatra da to što je Albanija započela dvogodišnji mandat člana Saveta bezbednosti UN obogaćuje biografiju Albanije u međunarodnoj areni i da je to dobra reklama za nju, ali da to ne poboljšava živote Albanaca.

– Albanija je postala privremena članica Saveta bezbednosti UN. Ali to ne poboljšava živote Albanaca, ne unapređuje demokratiju, niti konsoliduje slobode i prava ljudi u Albaniji. Siromaštvo ostaje, nedostatak vode za piće će biti alarmantan, vlada će biti skandalozna, mafija će prati novac, a planine smeća ponovo će biti rudnici zlata – rekao je on.

Ocenio je da je Albanija mala lokomotiva za vuču voza sa Kosovom i da nema moć i uticaj da bilo gde otvori svoja vrata za Kosovo jer nije država koja je jaka, demokratska, razvijena zemlja.

– To je zemlja koja se uglavnom nalazi u crnoj hronici svetskih novina i njeni lideri plaćaju mnogo dolara da se pojave na slikama sa liderima sveta – rekao je Šahu.

Prema njegovim rečima, Kosovo ne treba da gaji nadu u Albaniju, već u svoj razvoj i Ameriku.

– Kosovo ne treba da traži nadu u Albaniji, već svom unutrašnjem razvoju i Americi, koja je politički i vojni sponzor Kosova. Albanija treba samo da se moli da ne utiče na ekstremističke verske organizacije na Kosovu i da ne uvozi svoj model upravljanja na Kosovo – rekao je Šahu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here