Facebook/Vetevendosje

Bivši diplomata Zoran Milivojević istakao je da Tirana ne može da pomogne Prištini da uđe u bilo koju međunarodnu organizaciju, iako to pokušava od početka proglašenja kosovske nezavisnosti, prenosi Sputnjik.

Milivojević je rekao da je Albanija trenutno u dobroj poziciji, jer je nestalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da teži da tu poziciju maksimalno iskoristi.

– Albanija ne može da uvede Kosovo u UN kao državu posmatrača jer su za to potrebni glasovi dve trećine članica Generalne skupštine, a drugo, to mora da bude i inicirano na njenom nivou, a na inicijativu određenog broja zemalja. Međutim, to nije ni realno ni aktuelno pa prema tome, od toga nema ništa – ističe Milivojević.

Tirana bi pre mogla da pokuša da u evropskim institucijama pomogne Prištini, ali, veruje Milivojević, i tu bi bila slaba prolaznost.

– Albanija se od prvog dana samoproglašene nezavisnosti Kosova angažuje za potvrdu kosovske državnosti i to nije ništa novo. Ovog puta je samo na sceni da se sve to ponovo aktuelizuje – kaže Milivojević.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom nedavne posete Tirani izjavio da su albanski zvaničnici podržali njegov stav da dogovor iz Ohrida znači, kako tvrdi, de fakto priznanje Kosova i istakao da je od Albanije tražio podršku za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

– Cela ta uzajamna podrška Kosova i Albanije, sastanci njihovih zvaničnika koji su usledili kao i poruke upućene sa obe strane, više su u svrhu jačanja unutrašnjih pozicija i Edija Rame i Aljbina Kurtija, nego stvarne mogućnosti da Albanija nešto uradi za Kosovo – smatra Milivojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here