“Albanija nije Edi Rama, sa Kosovom delimo zajedničke interese”

0
EPA/Sergei Ilnitsky
Premijer Albanije Edi Rama

Bivši ministar spoljnih poslova Albanije Paskal Milo poručio je političarima Albanije i Kosova da ti trebalo da izbace oštru retoriku u međusobnim prepirkama, jer kako dodaje, to može dovesti do dubokih neslaganja.

Milo je u rekao da Kosovo i Albanija dele mnoge zajedničke interese.

– Albanija nije Edi Rama. Rama je predstavnik Albanije, premijer njene vlade i ne verujem da čak i kada postoje neslaganja i različiti pristupi među nama, treba da koristimo “grub jezik” koji nas jako boli. Moramo da budemo veoma oprezni, jer umesto da stavljamo obrve, možemo da otvorimo oči. Obe vlade pripadaju Albancima i čak i kada mislimo da jedna nije u redu, postoje mnoge druge stvari koje nas ujedinjuju. Zbog drugačijeg stava o stvarima poput “Otvorenog Balkana”, ne bi trebalo da poričemo druge velike interese koji nas ujedinjuju – rekao je Milo.

Milo je dodao da bi uoštra retorika mogla da bude štetnija od projekta “Otvoreni Balkan”.

– Razumem zabrinutost kosovskih Albanaca, ali imam poruku u vrlo prijateljskom smislu da moramo da vodimo računa da retorikom ne pređemo neke granice među nama, što nam može naškoditi više od projekta poput “Otvorenog Balkana”, za koji se ne zna koja će mu biti sudbina. Veoma je opasno sejati seme dubokog razdora i još gore mržnje među nama – poručio je Milo.

On je odbio da komentariše ko je od dva premijera, Edija Rama i Aljbina Kurtija, više kriv za poljuljane odnose Albanije i Kosova.

Milo je dodao da samo “ujedinjenje albanskog faktora” može da promeni Srbiju i njena razmišljanja,

– Sa punim uverenjem kažem da Srbija sama neće da promeni odnos, ako mi Albanci u regionu nismo koordinirani i ne pojavljujemo se u međunarodnoj politici kao dve aktivne, kooperativne države koje se međusobno pomažu i zajedno su. Samo će albanski faktor uz našu interakciju ubediti Srbiju da prihvati stvorenu i nepovratnu stvarnost – dodao je Milo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here